De grote drie van spieropbouw

0
437

Je wil spieren opbouwen, maar vraagt je af hoe daar in hemelsnaam aan te beginnen. Moet je gewoon in één keer hele zware gewichten gaan liften? Het overduidelijke antwoord daarop is natuurlijk “Nee” met een hoofdletter N, maar tegelijkertijd is het een logische vraag; het is nogal lastig om alleen uit te vogelen waar je dan wel moet beginnen. Begint alles met de juiste fitness maaltijden of cut maaltijd? Of begint het juist met de sportroutine? Lees gauw mee. 

Lichaam

Het grappige? Een gezonde spieropbouw begint met geen van beide én met allebei. Laat me snel m’n nader verklaren, voordat je alsnog verward naar de sportschool rent en het eerste gewicht lift wat je ziet. Zoals met alle veranderingen in je lichaam gaat spieropbouw namelijk allereerst over het goed luisteren naar én het goed leren kennen van je lichaam. Jij kent je lichaam het beste en zult ook het beste aanvoelen wanneer je over je grenzen heen gaat. Vooral met sporten is dit belangrijk; je moet leren wanneer iets een grens is waar je overheen moet om beter te worden, en wanneer je lichaam je vertelt dat je moet stoppen. Hoe beter je hiernaar luistert, des te beter en gezonder wordt je spieropbouw. Hetzelfde met honger en voedingsstoffen; je lichaam laat je weten wat het nodig heeft. Luister ernaar. 

Sport en voeding 

En dan nog de grote twee uit de grote drie; sport en voeding. Je hebt nu goed naar je lichaam geluisterd, maar wat is de volgende stap? Het is een goed idee om, wellicht samen met een vriend die er verstand van heeft of met een personal trainer, een sportroutine te bouwen die niet te zwaar is, ook niet te makkelijk én die ruimte heeft voor groei. Het zal je verbazen hoe snel je lichaam went aan bepaalde oefeningen, en om je spieren te laten groeien is het makkelijk dat altijd verder duwt en groeit in je sportroutine. Bij je eetpatroon is er nog een belangrijk iets: zie je lichaam als machine en je voeding als brandstof. Hoe meer je sport, des te meer voeding je dus nodig hebt. De calorieën zijn belangrijk, maar het gezonde is ook belangrijk. Een beetje van alles; koolhydraten, vetten, ijzers. Gezonde fitness maaltijden zijn ook te bestellen, als je je er niet op die manier mee bezig wil houden. 

 

De grote drie: lichaam, sport en voeding. Als je die alle drie in de gaten houdt, komt het helemaal goed en heb jij binnen no-time de spieren die je al zo lang wil. 

Vorig artikelBereik jouw sportdoelen
Volgend artikelis cup a soup gezond?