Huiwerkopdracht

Voeding is het thema op school. Het gaat over gezond eten, hoeveel suiker zit er in een pakje drinken en hoe gezond eet jij eigenlijk? Dunya zit een huiswerkopdracht te maken en ik zit naast haar aan tafel te tekenen. Niet dat ik dat kan, maar dan hebben we wat te lachen als ik klaar ben. En dan zit ik tenminste bij haar, zonder me met haar opdracht te bemoeien. Ze maakt de schijf van vijf. Ineens staat Dunya op en gaat naar de keuken. Even later komt ze terug met een snijplank vol stukjes komkommer en appel. Ik kijk verrast op. “Dit is gezond” knikt Dunya me toe. “Eet maar!”

Voeding

Er hangt een poster op de deur van het klaslokaal waarop je kunt zien hoeveel suikerklontjes in pakjes drinken zitten etc. Ik weet het, drinken is zoet. Chocomel is slecht. Water is het enige verantwoorde tegenwoordig. Ik drink allang geen frisdrank meer. Ik weet niet eens hoe dat is ontstaan. De Spa citroen was op geloof ik en tegen de tijd dat ik weer had gekocht was ik zo gewend aan water dat ik dat zoete spul eigenlijk niet meer moest. Maar dat je nog maar één zoete drank per dag mag drinken vind ik wel wat ver gaan.

Schoolreisje

Ondanks dat Dunya nog graag limonade drinkt, gaat ze ook wel wat meer water drinken de laatste tijd. Nu is ze bezig met een schijf van vijf maken. Ze had het donderdag niet af, wanneer wel? Het moest mee naar huis. “Dat kan niet” protesteerde ze bij de juf. “Ik moet naar ballet!” Dat was niet het probleem van de juf. “We doen het zaterdag” zeg ik resoluut tegen Dunya als ze het vertelt op de fiets. “Maar ik moet het morgen inleveren!” Ik schud mijn hoofd. “Morgen is het schoolreisje. Denk je echt dat de juf zich bezighoudt met jouw opdracht? Ze heeft wel wat anders aan haar hoofd!” leg ik uit. “En als ze er toch over begint dan stuur je haar maar naar mij!” zeg ik dapper.

Schijf van vijf

Op zaterdag zit Dunya te tekenen. Ik help haar door op google te zoeken naar plaatjes van paprika, courgette en broccoli. Soms moet ik even de schijf van vijf opzoeken als geheugensteuntje wat in welk vak hoort. Ik vind het een leuke opdracht. Dunya ook, al zegt ze dat niet. Ze werkt goed door, zonder strijd die we meestal hebben bij het huiswerk. Ze vindt het moeilijk om goed te tekenen. Ik benadruk dat het niet hoeft. Het is geen tekenopdracht, het gaat erom dat ze weet hoe een schijf van vijf eruit ziet. Maar Dunya wil het goed doen en netjes en dat wil ik ook stimuleren.

Eieren

“In welk vak horen de eieren?” vraagt ze. We zoeken het op. Als ze klaar is moet het uitgeknipt worden en opgeplakt. Maar er missen wat onderdelen. Ik kreun maar weer eens. “Je moet dat beter nakijken als je het meeneemt. Altijd controleren of alles erbij zit, want nu kun je niet verder. We hadden tijd genoeg om het af te maken en nu is het toch niet gelukt!” Het heeft zo weinig zin om haar dit in te wrijven. De volgende keer gaat het precies zo. Want Dunya is zoals ze is. En hoe ik ook mijn best doe, ik kan niet overal een trucje voor verzinnen om uit te sluiten dat er iets misgaat.

Smeerkaas

Door het thema is Dunya wel bewuster bezig met voeding. Meer fruit op tafel, want dat is gezond. Ze wil smeerkaas op brood en geen chocopasta, al verandert dat ook snel weer. Op school maken ze een weekmenu waar ze invullen wat ze gegeten hebben en of het gezond of ongezond is. “Geen pizza dan maar deze week” zeg ik tegen Dunya. Daar is zij het niet mee eens. “Wel pizza, want ik heb het toch al ingevuld!” Na de zwemles maak ik ook vaak iets wat niet heel gezond is maar vooral snel klaar te maken is en op te eten. Ik vind het gênant dat ze dat op school ook zien. Dunya maakt dat allemaal niks uit. En ik vermoed dat school zich niet druk maakt dat Dunya af en toe minder gezond eet.

Ongezond

“Deze crackers zijn ook gezond!” vertelt Dunya tevreden. En als ze iets ongezonds krijgt doe ik er de laatste tijd wat stukjes fruit of komkommer bij, dat ze dan zonder morren opeet. Het thema voeding is heel goed, om kinderen bewust te maken van gezond en ongezond. Ook leren ze hoe de spijsvertering werkt en welke zintuigen je gebruikt om te proeven. Ik vind het fijn dat er zoveel met thema’s wordt gewerkt op school. Dat maakt het leren leuker en concreter. Het past ook goed bij Dunya.

Gezond

Op veel scholen mag er alleen nog maar water gedronken worden. Bovendien mag er alleen brood en fruit gegeten worden. Traktaties mogen alleen gezond zijn anders worden ze niet uitgedeeld. Ik begrijp dat wel en het heeft wel iets goeds, maar ik vind het ook wel wat overdreven. Het is goed om naar de gezondheid van kinderen te kijken, maar ook om het emotionele aspect niet te vergeten. Hoe is dat voor een kind als het niet mag uitdelen omdat een traktatie niet gezond is?

Ontbijt

Wat mij betreft mag de gemeente wel vol inzetten op programma’s om vooral ouders bewust te maken van het belang van een ontbijt. Zeker voor kinderen. Teveel kinderen gaan met een lege maag naar school. Het is ook in het belang van school dat kinderen wel ontbijten. De inzet is eigenlijk tweeledig: meer voorlichting aan ouders over het belang van ontbijten, door school en door de Ouder Kind Adviseur, maar ook kijken naar de mogelijkheid om daar een praktische bijdrage aan te leveren. Hoe dat eruit ziet daar heb ik nog geen idee van, maar het lijkt mij goed om dat te koppelen aan het thema voeding. Er wordt ook jaarlijks meegedaan met het Nationaal Schoolontbijt, een goed initiatief dat wel uitgediept mag worden. Eens per jaar is te weinig om mensen te overtuigen. Ze zijn het zo weer vergeten.

Gezond eten

In elk geval is Dunya voorlopig weer wat bewuster bezig met wat ze eet en drinkt. Ze is ook enthousiast over het thema, zoals over alle thema’s. Ik denk alleen dat de drive om gezond te eten wel minder wordt als het thema afgelopen is en ze er niet meer op school over werkt. Natuurlijk blijf ik er op letten en haar er bewust van maken. Maar ik ben benieuwd wat ze meeneemt van wat ze dit thema heeft geleerd.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/05/gezonde-voeding-1024x914.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/05/gezonde-voeding-150x150.jpgHenrike LaningGastblogger Henrikefruit,gezondheid,ontbijt,schijf van vijf,schoolontbijt,suiker,voeding,waterHuiwerkopdracht Voeding is het thema op school. Het gaat over gezond eten, hoeveel suiker zit er in een pakje drinken en hoe gezond eet jij eigenlijk? Dunya zit een huiswerkopdracht te maken en ik zit naast haar aan tafel te tekenen. Niet dat ik dat kan, maar dan hebben we...Blogs die net even anders zijn