Konijnen zijn zo tam dat ze zelfs uit je hand eten.
Dunya gaat op het vakantiepark trouw de dieren voeren. De konijnen eten uit haar hand.
De zomervakantie

De zomervakantie was druk, leuk en warm. Het is of lijkt in elk geval alweer heel lang geleden. We maakten uitstapjes, we gingen leuke dingen doen samen. En natuurlijk waren we een weekje op een vakantiepark op de Veluwe. Daar genoten we, allebei op onze eigen manier. Ik met een boekje in een hoekje van de bank in de bungalow en Dunya met kinderen die ze om zich heen had verzameld in het zwembad. Mijn blog (deze) van die week is door omstandigheden, vraag me niet welke, want ik heb eigenlijk geen idee, niet online gekomen. Maar ik wil toch nog graag met jullie delen hoe we die week beleefd hebben.

Makkelijk contact maken

Er wordt op de tuindeur van de bungalow geklopt. Ik maak letterlijk een sprongetje van schrik. Als ik me omdraai staat Dunya daar met een groep kinderen en ze ligt dubbel van het lachen. Haar haren nat van het zwemmen met hier en daar nog wat blauwe verf die ze er vorige week ingespoten heeft. Ik doe de deur open en de groep komt luidruchtig binnen. Ik heb bewondering voor de makkelijke manier waarop zij contact maakt met anderen. Als ik iets wil zeggen of vragen loop ik naar het zwembad. “Ik ga boodschappen doen!” roep ik aan de andere kant van het raam. “Neem je twee zakken chips mee?” roept Dunya terug. “Voor wie?” vraag ik. “Voor ons” roept ze en wijst op haar vriendinnen. Nu komen ze een pleister halen voor één van de jongens en kleedt Dunya zich snel om. Ze heeft zoveel outfits bij zich, daar geniet ze van.

Per ongeluk een luxe bungalow

Als we aankomen ontdek ik dat ik per ongeluk een luxe bungalow heb geboekt. Wat dat inhoudt ontdekken we snel. Groter, ruimer, meer comfort, een föhn, zelfs een sauna en solarium en een combimagnetron. Die sauna is blijkbaar in plaats van een ligbad en dat is een teleurstelling voor Dunya. Ik heb echt iets raars gedaan bij de boeking. We hebben zelfs gratis wifi, dus ik krijg geld terug omdat ik dat bijgeboekt had. Het hoogtepunt is de extra tv op de slaapkamer. Ik vind dat ook een uitkomst. Als ze een keer thuis is zit ze niet meer op de bank voor de tv, maar buiten mijn zicht. Dat bevalt me goed.

Genieten van zelfstandigheid

Zoals altijd geniet ik van haar zelfstandigheid. Ze komt en gaat en als ik heel erg aandring neemt ze de noodtelefoon mee, zodat ik haar kan bereiken. Aangezien ze overal en nergens is op het terrein is het geen doen om te gaan zoeken. Met zoveel kinderen kan ik ook onmogelijk alle huisjes langsgaan waar ze mogelijk zit. Meestal is ze weg zonder telefoon. Geen zin om mee te nemen, geen tijd om er iets mee te doen. Goed teken, want buitenspelen is een stuk gezonder en leuker dan filmpjes kijken op haar telefoon. Ze gaat ’s ochtends vroeg naar de dierenweide om de dieren te voeren. Ze is dol op de konijnen die zo tam zijn dat ze gewoon uit haar hand eten.

Drinken blijft een zorgenpuntje

Na de Vossenjacht waarbij ik haar al heel snel kwijt ben omdat ze met een vriendinnetje op pad gaat en ik ze niet bij kan houden, drinkt ze drie bekers limonade achter elkaar leeg. Ze kijkt me triomfantelijk aan als ze de derde beker terugzet op het tafeltje. Ik produceer een glimlach. Dit is dan ook gelijk de derde beker drinken van de hele dag. En het is al bijna tien uur. Drinken blijft een zorgenpuntje bij haar. Al vinden sommige mensen mij overbezorgd. Maar ik vind het niet gezond dat een kind de hele dag niks drinkt.

Fun & Entertainment

Celine is er weer, de vaste medewerkster van Fun & entertainment waar ze zo dol op is. Ze kent haar al vijf jaar en natuurlijk gaat ze meteen informeren of ze aanwezig is. Op donderdag wordt ze wakker en zegt ze: “Vandaag komt Celine!” . Elke dag gaat Dunya twee keer knuffelen met Bollo en bespreken we wie er mogelijk in het berenpak zit. Op donderdagmiddag is Bollo wel erg blij om haar weer te zien want hij stormt op Dunya af. Dunya ligt in een deuk en ik volg het van een afstandje. Als we weer in onze luxe bungalow zijn zegt ze: “Ik dacht even dat het Celine was in het pak…” Dunya heeft iets met de mensen van dit team. Ze vindt daar iets wat ze nodig heeft, al weet ik niet precies wat. Erkenning dat ze goed is zoals ze is. Warmte, aandacht. Zoiets moet het zijn. Zeker bij Debby en Celine die haar nu al zoveel jaren kennen.

Verjaardag van Bollo

We vieren de verjaardag van Bollo en Dunya vertelt aan Celine dat Bollo de vorige dag wel erg enthousiast was toen hij haar zag. “Echt? Hij heeft je natuurlijk een jaar niet gezien!” zegt ze. Dunya kijkt me aan en ik knipoog. “Ze bedoelde dat zij me een jaar niet had gezien” lacht Dunya later. We doen mee met de Pub Quiz. Dunya maakt met Celine een vogelhuisje en ze kan haar hart uitstorten over haar vader die naar Engeland is verhuisd en haar broertjes en zusje dat ze nooit ziet. Over haar toekomstige zusje (of broertje maar dat verdringt ze) dat ook in Engeland geboren wordt.

Eberhard van der Laan

Ik kom eindelijk toe aan mijn boek over onze oud burgemeester: Eberhard van der Laan. Ik heb het allang in huis, maar kom er nauwelijks doorheen omdat de leesmomenten zo hap-snap zijn. Dit is voor mij vakantie: lekker in de bungalow zitten lezen en af en toe op de laptop. De laatste vakantiedag neemt Dunya in tranen afscheid van Bollo en van de medewerkers van Fun & Entertainment. Ik slik even en we vertrekken.

Vakantie is voorbij

De vakantie is voorbij, Dunya gaat naar groep acht, ik naar groep vier. Een leuk schooljaar wacht op ons. Als we thuiskomen komt er een mail waarin staat dat juf Hanna een andere baan heeft en dat juf Tanja dit schooljaar groep 7/8 lesgeeft. Dunya maakt een vreugdedansje. De juf die ze in groep zes had, daar heeft ze iets mee opgebouwd dat ze met niemand heeft. En in haar laatste jaar op school wordt dat weer haar juf. Dit kan niet meer stuk.

Hoe de vakantie afliep en het schooljaar begon? Dat vertel ik in een volgende blog. Want ook dat verliep allemaal anders dan gepland, gehoopt en verwacht.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/10/konijn-e1538754388136-1024x768.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/10/konijn-e1538754388136-150x150.jpgHenrike LaningDierenGastblogger HenrikeOnderwijsOpvoedingPersoonlijkSchoolvakantieVaste GastblogstersWerkbungalow,dieren voeren,dierenweide,drinken. Bollo,Eberhard van der Laan,schooljaar,Veluwe,vogelhuisje,vossenjacht,zomervakantie,zwembadDe zomervakantie De zomervakantie was druk, leuk en warm. Het is of lijkt in elk geval alweer heel lang geleden. We maakten uitstapjes, we gingen leuke dingen doen samen. En natuurlijk waren we een weekje op een vakantiepark op de Veluwe. Daar genoten we, allebei op onze eigen manier. Ik...Blogs die net even anders zijn