High Tea

Opnieuw nemen we afscheid van een juf. De directrice van de school waar ik als onderwijsassistent werk, gaat weg. Ze krijgt niet voor elkaar wat ze eigenlijk zou willen en door allerlei gebeurtenissen in haar privé leven heeft ze even behoefte aan rust. Even de rust en de ruimte opzoeken in haar hoofd om te kijken wat ze nu verder wil doen. Geen makkelijke beslissing, maar wel dapper denk ik. Woensdagmiddag is er een High Tea op school. Dus ik besluit om samen met Dunya even naar mijn school te gaan om gedag te zeggen. Tot nu toe is ze één keer eerder mee geweest naar deze werkplek. Dat was met het kerstfeest. Erg leuk vond ze dat. Ik ook, supergezellig dat ze erbij was. Ik heb haar toen een rondleiding gegeven door de school en laten zien waar ik altijd werk.

Afscheid

Nu zijn we er weer samen, omdat juf Pien afscheid neemt. Ik werk hier twee dagen per week. Het is een soort droombaan, want ik doe het werk wat ik het leukste vind. Werken met kleine groepjes kinderen of met leerlingen individueel. Als onderwijsassistent ondersteun ik leerkrachten en in dit geval gaat het vooral om het bieden van extra hulp aan kinderen met een achterstand. Vorig jaar werkte ik hier ook, als invaller. Toen mocht ik de kleuterjuffen ondersteunen door te lamineren en te snijden. Maar soms had ik ook dagen niks te doen en voelde ik me heel erg verloren op school. Wat een zware baan!

Passend Onderwijs

Toen mijn invalwerk ten einde liep heb ik aangegeven dat ik graag weer terug wilde komen, maar dan in het kader van Passend Onderwijs. Ik heb uitgelegd dat ik heel goed ben in extra hulp geven, voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. Dat waar een onderwijsassistent eigenlijk voor is bedoeld. Pien is dat niet vergeten. Dit schooljaar belde ze mij en ik kreeg een mail. Of ik beschikbaar was voor werk omdat ze iemand zochten voor begeleiding van kinderen. Vooral op het gebied van lezen. Mijn hart maakte een sprongetje, want dat is een baan die ik leuk vind, waarin ik mezelf kan ontwikkelen en waaruit ik voldoening kan halen.

Vertrouwen

Na ons gesprek kreeg ik een telefoontje dat ik welkom was om weer bij hen te komen werken. Het begin was rommelig, zoals vrij logisch is bij een nieuwe functie binnen een school. Ze hadden al wel onderwijsassistenten, maar voor dit werk nog niet. Dus het was even zoeken hoe ze me gingen inzetten. Daarna begon het te lopen en nu gaat het goed. Wel bijzonder dat de inhoud van mijn werk in al die maanden niet is veranderd. Maar ik heb het naar mijn zin en heb iets opgebouwd met de kinderen die ik begeleid. Ik waardeer het enorm dat Pien mij een nieuwe baan als onderwijsassistent heeft gegeven, dat is een teken van vertrouwen.

Zomervakantie

Ik heb een contract tot de zomervakantie en het kan niet verlengd worden. Dat weet ik alvast. Wie weet word ik in een later stadium nog teruggevraagd. Dat is van later zorg. Door allerlei problemen met mijn uitkering en het verrekenen van mijn salaris wat steeds misgaat, ben ik bijna opgelucht dat ik straks niet meer werk. Dat is dubbel en frustrerend, want ik werk graag en met veel liefde voor de kinderen en voor de school. Maar de stress om geld en de communicatie met de uitkeringsinstantie legt zoveel druk op mij, dat het ten koste gaat van het plezier.

Wereldschool

Tijdens een speech komt de voorzitter van het bestuur binnenlopen. Ik stoot Dunya aan. Ze kijkt achterom en begint te lachen. Als er weer gepraat en gelachen wordt, heeft ze wat gesprekjes met allerlei mensen. “Hoe weten die mensen zoveel over mij?” vraagt ze verbaasd. “Nou, zoveel…. Juf Pien weet dat je op de Wereldschool zit en dat je naar groep zeven gaat” vertel ik lachend. “Nou die juf weet dat ik bij juf Tanja in de klas zit” zegt ze en wijst iemand aan. “Tja, het is gewoon allemaal hetzelfde bestuur, dus die weten wie er bij jou op school werken”. Ze heeft al verteld over haar eigen school en hoe het daar gaat. Dat ze de inspectie gesproken heeft, dat ze de nieuwe directrice van haar school superleuk vindt en dat ze erg blij is dat ze nu geholpen wordt met rekenen door meester Frans, de bovenschools IB-er. “Petra zei dat hij een schat is” proest ze. “Maar ze is getrouwd, dan zeg je zoiets toch niet?”

Tafeldiploma

Dunya stapt op de voorzitter af. Ze ziet hem weleens op haar school. Ze wil hem vragen om te regelen dat ik volgend jaar op deze school mag blijven werken. Hij vraagt waarom dat volgens Dunya belangrijk is . “Shalina heeft mama nodig voor het leren van de tafels. Dat kan ze heel goed, want daardoor heb ik mijn tafeldiploma gehaald!” was haar argument. Dunya is niet bang en wel assertief. Soms iets teveel, maar dat komt haar later nog goed van pas. Ik vind het wel heel goed dat ze het durft en dat ze voor zichzelf opkomt. In dit geval voor mij, ook heel lief.

Referentie

We zullen zien wat het allemaal oplevert. Ik verwacht er niet zoveel van, maar zo’n referentie van Dunya is natuurlijk mooi meegenomen. Toch heb ik binnenkort mijn laatste werkdag op deze school. In elk geval voorlopig. En ik weet nu al dat ik wel wat traantjes zal laten die dag. Want ook al is het goed, want ik red me wel weer, afscheid nemen is altijd lastig. Ik ga verder zoeken naar een leuke parttime baan als onderwijsassistent op een basisschool in Amsterdam. Dunya wordt groter, dus kan ik me misschien wat ruimere werktijden veroorloven. Dat haar school waarschijnlijk overgaat op een continurooster is weer een zorg extra, maar wel een zorg voor volgend schooljaar.

Bedankt juf Pien

Bedankt juf Pien voor het vertrouwen en je inzet op deze school en andere scholen hiervoor. Ik ga je missen! Heel veel succes bij je zoektocht naar waar je hart nu ligt. Vast wel in het onderwijs. Voor mij betekent deze baan en het aanbod om terug te komen heel veel. Dat heeft mij opnieuw extra zelfvertrouwen gegeven. Nog een paar weken en dan is het zomervakantie. Daarna zien we wel verder. Eerst goed afsluiten en vakantie vieren.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/06/18986548_1309456119102387_63367919_o-1024x585.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/06/18986548_1309456119102387_63367919_o-150x150.jpgHenrike LaningGastblogger Henrikeachterstand,afscheid,contract,netwerken,onderwijsassistent,passend onderwijs,referentie,school,wereldschool,zomervakantieHigh Tea Opnieuw nemen we afscheid van een juf. De directrice van de school waar ik als onderwijsassistent werk, gaat weg. Ze krijgt niet voor elkaar wat ze eigenlijk zou willen en door allerlei gebeurtenissen in haar privé leven heeft ze even behoefte aan rust. Even de rust en de...Blogs die net even anders zijn