Doordat leerkrachten staken op de dag van de leraar, blijven de klaslokalen op veel basisscholen dicht.
Op de meeste basisscholen staken leerkrachten op de dag van de leraar.
Staken in onderwijsland

Opnieuw gaan ze staken in onderwijsland. De meeste scholen in het basisonderwijs blijven gesloten op 5 oktober 2017, de dag van de leraar. In Den Haag is een manifestatie, voor leerkrachten. Ik kom een brief tegen van een oud schoolbestuur waar ik lang geleden voor gewerkt heb. Daarin wordt gemeld dat staken is bedoeld voor leerkrachten en niet voor het onderwijsondersteunend personeel. Al zijn die vrij om mee te doen en de eisen van de leraren kracht bij te zetten. “Nou mooi, dan hoef ik niks te doen voor de dag van de leraar” zeg ik baldadig tegen Dunya. “Jammer dan!”

Kleuters of pubers?

Waarom staken leerkrachten? Ze willen qua salaris gelijk getrokken worden met het voortgezet onderwijs. Het is natuurlijk ook denigrerend als een staatssecretaris zegt dat leerkrachten die met pubers werken een veel zwaardere baan hebben dan iemand die lesgeeft in een kleutergroep. Als ik tussen die twee opties moet kiezen dan ga ik ook voor het voortgezet onderwijs. Kleuters lesgeven is mega zwaar. Dat moet echt je roeping zijn om dat te kunnen. Je kiest de doelgroep die bij je past en dus verschilt het per persoon welke leeftijdsgroep zwaarder is. Dat vind ik dan ook een raar argument. Iedereen heeft recht op goede arbeidsomstandigheden dus ook loon naar werken.

Aantrekkelijker

Verder willen ze dat leerkracht een aantrekkelijker beroep wordt, zodat er meer leerkrachten beschikbaar zijn. Daardoor kun je de werkdruk verlagen. Er is al een lerarentekort en dat neemt alleen maar toe. Mensen worden ziek door de hoge werkdruk. Die werkdruk gaat soms ten koste van de werksfeer. Daar kan ik me best iets bij voorstellen. Het werk van leerkrachten is veel en uitgebreid. Gesprekken met ouders, IB-er, externe behandelaars, vakleerkrachten, directie, handelingsplannen en rapportages schrijven, groeidocumenten invullen, onderzoeksverslagen lezen. Daarnaast ook nog lessen voorbereiden en werk van de kinderen nakijken. En een schooldag draaien. Pauzes schieten erbij in. Het is veel, voor relatief weinig geld.

Leerkrachten

Tot slot willen ze ook graag meer ondersteunend personeel. Daar kom ik om het hoekje kijken. En daar wringt bij mij de schoen. Een collega van mij zei vorig jaar dat ze graag een deel van haar salaris zou inleveren, als ze daarvoor in de plaats een onderwijsassistent zou krijgen. Dat was een onverwacht geluid. De meeste leerkrachten willen als het kan allebei, maar als ze moeten kiezen gaan ze voor meer salaris. Dat is wat de boventoon voert. Zelfs als uitlekt dat er 500 miljoen extra bijkomt om de werkdruk te verlagen, zegt PO in actie dat het niet voldoende is om de staking af te blazen. Er moet negen miljoen bij voor de salarissen. Dus twijfel ik af en toe stiekem in het geheim en heel soms voorzichtig hardop, over het werkdruk-argument als ze staken. Het is maar net door welke bril je kijkt natuurlijk.

Leestoetsen

Er wordt een hele dag gestaakt. Voor de zomervakantie begonnen de scholen op een dag een uur later. Ik moest gewoon werken. Wij hadden studiedag en begonnen dus op de normale tijd. Ik werkte vanaf negen uur en zag geen kans om dat voor een keer te veranderen. “Gewoon Dunya even ergens onderbrengen” was het antwoord en mensen haalden letterlijk hun schouders op. Ach, een uurtje, wat maakt het uit? Gelukkig had één van onze lieve oppassen examen gedaan en had zij tijd om Dunya naar school te brengen.

Werkdruk

De werkdruk voor mij als onderwijsassistent was niet erg hoog vond ik in mijn laatste baan. Al had ik soms meer tijd nodig voor kinderen en had ik daarom graag wat meer uren gehad. Wat de grootste druk op mij legt als ik werk, is het combineren van werk en thuis. Werken is fijn, maar als er iets is met mijn kind, heb ik wel een probleem. Wie zorgt er voor Dunya? Hoe komt ze op tijd op school? Ze kan wel alleen naar school, maar als ik wegga en zeg dat ze om kwart over acht naar school moet, dan is ze zeker veel te laat. Ik heb nou eenmaal niemand in de buurt die ik kan vragen om Dunya een uurtje op te vangen en naar school te brengen. Net als de school niemand anders heeft die zomaar even kan komen om leestoetsen af te nemen bijvoorbeeld.

Salaris

Dat het staken ook niet bedoeld is voor onderwijsondersteunend personeel vind ik een teken aan de wand. Onderwijsassistenten komen qua salaris van zijn lang zal ze leven niet in de buurt van leerkrachten. Een collega zei altijd als ik vrij was: “Wat heerlijk. Ik wilde dat ik dat kon zeggen!” Dan voelde ik me schuldig dat ik naar huis mocht en zij niet, ook al kreeg ik maar tot half drie betaald. Een juf bij Dunya op school zei toen ik dat vertelde, dat ze dan vast ook mijn salaris wilde overnemen. Dat wil een leerkracht echt niet, en terecht. Nog los van de ellende met mijn uitkering die ik erbij krijg.

Baan als onderwijsassistent

Ik klaag niet over mijn salaris want ik zou al tevreden zijn met een langdurige baan als onderwijsassistent. Dat is een andere wereld, al kunnen ze niet los van elkaar bestaan. “Ze moeten blij zijn dat ze iets krijgen!” vindt Dunya. Lekker bijdehand. Ze weet dat ik meer dan een jaar met behoud van uitkering als onderwijsassistent heb gewerkt. Drie dagen werken, zonder er salaris voor te krijgen. Zelfs geen vrijwilligersvergoeding. Dus ja, ik ben inderdaad allang blij als ik salaris krijg voor mijn werk. Maar dat is omgekeerde wereld, dus dat kun je de leerkrachten niet aanrekenen.

Recht om te staken

Ze hebben het volste recht om te staken. Dunya is een dagje vrij. Een studiedag heeft het bestuur ervan gemaakt. Dit om ervoor te zorgen dat leerkrachten onderling niet in conflict raken als de ene wel wil werken en de andere niet. Dat is slim opgelost. Dus blijven de klassen die dag leeg. Wij zijn gewoon thuis, dus dit keer levert dat voor mij geen problemen op en neem ik die vrije dag gelaten aan. Gezellig is het ook wel dat Dunya lekker thuis is en we maken er een leuke dag van. Normaal zien we elkaar bijna niet op donderdag, dus hier gaan we extra van genieten. Er komt een vriendinnetje van kamp spelen. Hartstikke leuk.

Petitie

Wel heb ik als steun voor mijn collega’s en de leerkrachten van Dunya’s school de petitie getekend. Mijn eigen principes zijn daaraan ondergeschikt, want helemaal kom ik daar toch niet uit. En iedereen vecht voor zijn eigen belangen. “Daar ben ik het niet mee eens!” roept Dunya. “Mensen moeten ook aan een ander denken!” Ik begrijp het wel. Ook ik ging ooit staken, toen ik in Dalen werkte. Natuurlijk kwam het later tot een akkoord, al betwijfel ik of dat iets te maken had met de staking. Wat als er nu geen akkoord komt? Dan gaan ze in november twee dagen staken. En dan? Een week? Wat gebeurt er als ouders in verzet komen tegen het actievoeren? Het begrip neemt snel af denk ik. Want hoe dan ook gaat dit ten koste van de kinderen.

Signaal afgeven

Ik vind een signaal afgeven goed. Het onderwijs moet verbeterd worden. Er moeten meer handen in de klas, er moet een conciërge zijn en er moet iemand zijn die de telefoon op kan nemen als de directeur in gesprek is. Niet alleen in de ochtend, maar ook na de middagpauze. Het is mij nu te eenzijdig, want het lijkt alsof het vooral gaat om extra salaris. Roep om meer ondersteuning; om onderwijsassistenten, om administratief medewerkers, om conciërges. Geef aan dat de kinderen niet de zorg krijgen die ze verdienen en die ze nodig hebben. En zeg daarbij dat je ook graag meer salaris wilt. Dat gunt iedereen een juf of meester.

Dag van de leraar

Wij vermaken ons wel, die ene vrije dag. Zolang ik niet werk zijn twee dagen vrij ook goed. Misschien kunnen er meer banen bij voor onderwijsassistenten, wie weet kan ik dan weer aan het werk. Het is hard nodig dat er meer geld komt voor verbetering van het onderwijs. Mensen doen wat ze kunnen, daar heb ik geen enkele twijfel over. Maar er kan meer, met meer mensen, als er een hoger budget beschikbaar is. Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet dat deels inziet. Nu nog wat geld voor de salarissen. Dan hoeft niemand meer te staken en krijgen onze kinderen het onderwijs wat ze verdienen. En omdat ik natuurlijk hun werk wel erg waardeer, vieren we als ouderraad toch de dag van de leraar, maar dan een dagje later.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/10/staking-1024x576.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/10/staking-150x150.jpgHenrike LaningGastblogger HenrikePersoonlijkVaste Gastblogstersbasisonderwijs,dag van de leraar,kleuters,leerkrachten,leraren,lerarentekort,onderwijsassistent,onderwijsland,ouders,pubers,salaris,staken,werk,werkdrukStaken in onderwijsland Opnieuw gaan ze staken in onderwijsland. De meeste scholen in het basisonderwijs blijven gesloten op 5 oktober 2017, de dag van de leraar. In Den Haag is een manifestatie, voor leerkrachten. Ik kom een brief tegen van een oud schoolbestuur waar ik lang geleden voor gewerkt heb....Blogs die net even anders zijn