Okido

Het is weer zover: de Koningsspelen gaan van start. Is iedereen er klaar voor? Okido! In haar oranje T-shirt en de blauwe legging die we nog snel gekocht hebben gistermiddag, gaat Dunya naar school. Een blauwe bolero eroverheen, want het is nog lang geen zomer. Op eigen initiatief doet ze haar Sketchers aan, want sporten doe je niet op sandalen. Voor deze gelegenheid loop ik mee naar de klas. Ik moet natuurlijk werken, zoals altijd tijdens de Koningsspelen. Bizar dat ik al zolang en zo vaak werkloos ben geweest en dat ik toch altijd precies op de dag van de Koningsspelen aan het werk ben. Ik ben er nog nooit bij geweest op Dunya’s school. Terwijl ik een actieve hulpmoeder ben. Vorig jaar had ik zelfs mijn laatste werkdag op de school waar ik nu opnieuw werk. Ik kreeg toen ook foto’s doorgestuurd van een andere moeder. Dat gaf me toen steun op een moeilijke dag. Want afscheid nemen is altijd lastig.

Op het podium

“Ik mag op het podium meedansen!” roept Dunya enthousiast de dag voor de Koningsspelen. De juf had een paar kinderen gekozen die daarvoor in aanmerking kwamen en daar zat zij tussen. “Ze noemde mij als eerste, omdat ik zo goed meedanste!” jubelt Dunya. Al weken is ze aan het oefenen voor deze dag. Okido, ik kan het bijna niet meer horen. Dit nummer, dat Kinderen voor Kinderen speciaal opgenomen heeft voor de Koningsspelen, hoor ik al weken dagelijks door mijn huis galmen. Het bijbehorende dansje pikt Dunya snel op van de clip, die is opgenomen in Paleis Soestdijk. Het vroegere paleis van prinses Juliana en Prins Bernhard. De grootouders van onze huidige koning. Dunya wil natuurlijk goed voor de dag komen op het podium en wil dus goed oefenen. Gelijk heeft ze.

Ontbijten en bewegen

De koningsspelen zijn bedacht toen Willem-Alexander koning werd. Het doel van de Koningsspelen is om kinderen en hun ouders duidelijk te maken dat samen ontbijten en bewegen heel belangrijk is. De meeste scholen beginnen dan ook met een ontbijt, om energie op te doen voor de sportactiviteiten. Er zijn nog zoveel kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Nog zoveel ouders die het belang van een gezond ontbijt niet inzien. Ik lees ook dat elk kind minimaal één uur per dag actief moet bewegen. “Doet Dunya dat?” vraag ik me ineens af. Naar school fietsen is een paar minuten. Ze spelen een kwartier buiten. Twee keer per week een uur gym. Die dagen heeft ze ook een bewegingsactiviteit na schooltijd. Maar de andere dagen twijfel ik eraan. Wat is actief bewegen? Dunya zit niet vaak stil. Ik zet het weer uit mijn hoofd. Volgens mij komt Dunya niks tekort. Geen kleren, geen eten, geen speelgoed, geen aandacht en ook geen beweging. Het is gewoon een gezond kind.

Samen zingen en dansen

Als ik het achterplein op kom lopen met mijn fiets, hoor ik muziek vanaf het grote plein. Ik haast me naar de menigte en zie dat er daar uitgebreid gedanst en gezongen wordt. De kinderen hebben de meest leuke oranje outfits aan. Sommige kinderen ook niet. Ik vind het geweldig, al die verschillende kinderen. Donker, blond, met en zonder hoofddoek, kinderen uit Syrië, Irak, Turkije, Marokko, Nederland. Allemaal doen ze mee. Dat is de kracht van onze samenleving vind ik. Zoveel verschillen en dan op zo’n dag gewoon samen zingen en dansen. Ik zoek een plekje tussen ouders vooraan en ga filmen. Er hangt een oranje gloed over het schoolplein. Wat geniet ik van dit samen zingen en dansen en van al die stralende gezichten. Zowel bij leerlingen als bij ouders.

Ontbijt of lunch

Om de beurt mag er een klas naar buiten en die gaat rondjes om de school rennen. De kinderen moeten zoveel mogelijk rondjes rennen en krijgen een elastiekje om hun pols als ze na elk rondje bij mij langskomen. Zo kunnen we na afloop tellen hoeveel rondjes iedereen gerend heeft. Daarna eten. Bij ons geen ontbijt, wel een lunch. Ouders waren al vroeg op school om brood te smeren en zo kregen alle kinderen een prachtig lunchpakketje mee naar boven. Als er veel over is komen de hulpmoeders nog een rondje maken langs de klassen. “Iedereen blijft zitten! Wij komen bij je langs en vragen wat je wilt hebben!” Wat een geweldige organisatie. Het loopt letterlijk gesmeerd. Bij Dunya op school De kinderen van groep zes genieten van hun lunch en kijken ondertussen heel toepasselijk: Lang Leve de Koningin!

Samenwerken

Ineens komen er foto’s binnen via de WhatsApp. De juf van Dunya heeft foto’s gemaakt en doorgestuurd. Zo leuk om te zien dat ze het naar haar zin heeft. Als ik Dunya ophaal van de BSO is ze opgewekt. “Het ging heel goed met dansen zag ik”. Ze kijkt me verbaasd aan. “Hoe weet jij dat?” Ik laat haar de foto’s zien. O ja, dat is ook zo. De Koningsspelen worden net als andere jaren samen gedaan met de school die in hetzelfde gebouw zit. Ik vind dat een goed initiatief. Je kunt beter samenwerken dan elkaar bestrijden. Ik denk altijd dat je van elkaar kunt leren en elkaar kunt versterken. Maar de concurrentiepositie is lastig. Toch lukt het op zo’n dag als deze wel, dus blijkbaar kan het toch. De groepjes van beide scholen doen spelletjes tegen elkaar. Dunya komt bekende kinderen tegen en zelfs een meisje dat bij haar in de klas zat en onlangs is overgestapt naar de andere school. “Het gaat goed met haar en ze heeft veel vriendinnen!” zegt Dunya tevreden. Ik steek mijn duim op. Okido. Weer een zorg minder.

Sportiviteit

Ik vind de Koningsspelen een goed initiatief. Er zijn veel kinderen die weinig bewegen. Vroeger op de basisschool deden wij op Koninginnedag spelletjes. Er was altijd een heel circuit uitgezet en degene met de meeste punten mocht als eerste van de cadeautafel kiezen. Dat waren natuurlijk altijd dezelfde kinderen. Ik was altijd één van de laatsten die mocht kiezen. Inmiddels vind ik dat systeem totaal niet pedagogisch. Wat een aanslag op het zelfvertrouwen van kinderen is dat. Bij Dunya op school is er geen prijs voor degene die het beste is in de spelletjes. Wel is er een prijs voor sportief gedrag. Bij elk spelletje krijgen kinderen punten voor sportiviteit. De kinderen met de meeste punten winnen de sportiviteitsprijs. Dat juich ik toe. Net als de samenwerking met de school in hetzelfde gebouw. Misschien moeten we beide scholen ook punten gaan geven voor sportiviteit op het gebied van overleg en samenwerken. Want samen in één gebouw, dat is wat mij betreft meer dan in de agenda schrijven wanneer je de aula nodig hebt. Maar de Koningsspelen waren dit jaar zeker weer okido!

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/04/Koningsspelen-589x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/04/Koningsspelen-150x150.jpgHenrike LaningGastblogger Henrikebewegen,dansen,hulpouders,koningsspelen,lunch,okido,ontbijt,oranje,podium,samenwerken,school,sportactiviteiten,sportiviteitOkido Het is weer zover: de Koningsspelen gaan van start. Is iedereen er klaar voor? Okido! In haar oranje T-shirt en de blauwe legging die we nog snel gekocht hebben gistermiddag, gaat Dunya naar school. Een blauwe bolero eroverheen, want het is nog lang geen zomer. Op eigen initiatief doet...Blogs die net even anders zijn