Geen spaarrekening

“Waarom heb ik geen eigen spaarrekening?” vraagt Dunya als ze net haar ogen open heeft. Ze is er expert in om ’s ochtends vroeg bij het wakker worden de meest onverwachte vragen te stellen. “Omdat het niet handig is om een rekening te openen zolang ik een uitkering heb. Allemaal ingewikkelde dingen en alles opgeven wat er binnenkomt. Dan wordt wat jij krijgt van mijn uitkering afgetrokken. Dat schiet niet op!” antwoord ik. Het is de week van het geld. Op school en op tv wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het omgaan met geld. Ik beloof dat ze als ze wat ouder is, ze zeker een eigen bankrekening krijgt. Op tv, bijvoorbeeld het Jeugdjournaal en ook op internet is er deze week veel aandacht voor kinderen en geldzaken. Er is een speciale site die helemaal in het teken staat van de week van het geld. Allerhande informatie is er te vinden voor kinderen en voor ouders over geld.

Week van het geld

“De week van het geld” heet de les van Nieuwsbegrip. Begrijpend lezen over een actueel onderwerp. Ik zit met drie kinderen in een kamertje op de school waar ik werk. Als onderwijsassistent geef ik op deze school vooral extra hulp aan kinderen met een achterstand. Begrijpend Lezen is moeilijk, vooral als je de taal ook nog eens niet zo goed spreekt en begrijpt. Ik begin de les met voorspellen. Waar zou het over gaan deze week? Op de computer laat ik zien wat de titel van de les is. ”De week van het geld, wat zou dat betekenen?” vraag ik. “Ik denk dat ze geld gaan uitdelen” zegt een leerling. Een andere jongen heeft het al op het Jeugdjournaal gezien. “Dan leer je hoe je met geld om moet gaan!” vertelt hij. We lezen de tekst en de kinderen ontdekken wat de week van het geld is. Het wordt een interessant gesprek.

Maakt geld gelukkig?

Het thema is:  ‘Maakt geld gelukkig?’. De meningen zijn verdeeld. Twee zeggen van wel, want dan kun je alles kopen wat je wilt. Eén leerling geeft aan dat hij er wel anders over denkt. Je kunt ook best gelukkig zijn zonder veel geld. Vorige week ging de les over geluk en dit sluit mooi aan. “Wat zei je vorige week ook alweer wat jou gelukkig maakt?” vraag ik hem. “Gezondheid” knikt hij. Maar vorige week kwamen we ook tot de conclusie dat hij weliswaar niet helemaal gezond is maar dat hij toch niet ongelukkig is, dus dat alles eigenlijk meerdere kanten heeft. De anderen sluiten aan. Samenzijn met familie of vrienden of lekker buitenspelen, daar worden ze ook heel blij van. Dat hoeft dus niet persé geld te kosten, dus geluk is niet afhankelijk van geld.

Geld om te kunnen eten

“Maar als je geen geld hebt om eten te kopen, dan word je wel ongelukkig” merkt eentje slim op. Het blijkt nog best een lastige vraag te zijn. Zelf krijgen ze geen zakgeld. Ze weten niet wat het is. “Een zak om geld in te doen” zegt een meisje. “Ik krijg wel geld als ik een toets goed heb gemaakt” vertelt de leerling die wel weet wat zakgeld is. Hij spaart maar weet nog niet waarvoor. Een leuke les bedenk ik als ik op de fiets zit.

Nieuwsbegrip over geldzaken

“Raad eens waar Nieuwsbegrip over ging?” vraagt Dunya als ze uit school komt. “Over de week van het geld” antwoord ik lachend. Ze heeft de krant meegekregen die bij deze week hoort. Met allemaal tips over zakgeld en sparen. “De meeste kinderen uit mijn klas sparen voor een hoverboard. Dat wordt ook wel een oxboard genoemd”  verduidelijkt ze als ze de denkrimpels in mijn voorhoofd ziet. “Maar die mag ik niet van jou omdat jij die te gevaarlijk vindt. Dus die valt af.” Een vriendinnetje spaart voor een telefoon. “Maar ik krijg die van jou als jouw abonnement afgelopen is, dus die valt ook af!” zucht ze. Wel heel dramatisch dat ze niet weet waarvoor ze moet sparen.

Sparen voor de zomervakantie

Wat we wel doen is sparen voor de vakantie. In de zomer gaan we weer een weekje weg en Dunya gaat natuurlijk ook op kamp. Bovendien gaan we nog veel meer leuke dingen doen, dus de vakantie is al bijna volgeboekt. Er is natuurlijk wel geld nodig voor al die leuke dingen, ijsjes en uitstapjes. “Zullen we al het geld dat we hier in huis vinden altijd in dit trommeltje doen? Dan kunnen we samen sparen voor iets extra’s in de zomervakantie!” Dunya pakt meteen de muntjes die ze net van de vloer heeft opgeraapt en stopt ze in het blik. Ze vindt het duidelijk een goed idee.

Giro 555 voor Afrika

Al jaren krijgt Dunya zakgeld van mij. Elke week een euro en sinds kort twee euro. Maar ik ben nog te makkelijk in dingen zelf kopen. Toch wil ik er beter op gaan letten dat ze zelf een cadeautje koopt voor haar broertjes of vriendinnen. Of dat ze af en toe zelf iets koopt van haar zakgeld als ze een gadget ziet. Bovendien heeft ze nog tegoedbonnen van de speelgoedwinkel, vorig jaar voor haar verjaardag gekregen. Ze weet nog steeds niet wat ze ervoor wil kopen. Wat moet een kind dat alles al heeft nou met zakgeld? Ik vergeet het nogal eens te geven. In deze week van het geld is Dunya streng: “Volgens mij loop je heel erg achter met zakgeld betalen mama”. Ik knik bevestigend. “Ja lieverd, ik vergeet het steeds!” Ze lacht. “Nee hoor mama, ik hoef geen zakgeld. Je hebt je geld zelf hard nodig!” Ook besluit Dunya om een week zakgeld te doneren aan giro 555. De kinderen in Afrika met honger, dat kan ze niet zomaar voorbij laten gaan. Ze wil iets doen. En dat doet ze met een klein bedrag. Maar ik vind het een mooi gebaar.

Goed initiatief

Een goed initiatief de jaarlijkse week van het geld. ‘Maakt geld gelukkig?’ is de vraag. Daar is niet zomaar antwoord op te geven. Dat lees ik ook in de speciale krant die uitgegeven wordt in deze week. Geld is wel een basisvoorwaarde om gelukkig te zijn, om eten te kopen en kleding bijvoorbeeld, maar de vraag is hoeveel? Zonder geld kunnen we niet leven, met weinig geld zijn er al meer mogelijkheden. Geld hebben is sowieso makkelijker, maar veel dingen die ons gelukkig kunnen maken kosten niks. Het is best goed om daar eens bewust naar te kijken. Geld kan je zeker helpen om gelukkiger te worden of je gelukkiger te voelen. Maar geld is ook geen garantie voor geluk. Er is meer nodig dan geld voor dat gevoel. Deze week maakt kinderen en hopelijk ook veel ouders ervan bewust dat leren omgaan met geld al vroeg moet beginnen. Hoe jonger hoe beter. Dat is de beste basis voor later, als ze met serieuze geldzaken te maken krijgen. Zo leren kinderen dat ze keuzes moeten maken. Koop ik nu wat ik wil hebben of spaar ik nog even door voor iets groters?

Dierenbescherming

“Wat heb je daar nou voor boek?” vraag ik als ze iets in het krat van haar fiets legt. “Gekregen op school” vertelt Dunya enthousiast. Ik bekijk het eens. Het is een album van de Dierenbescherming met drie zakjes plakplaatjes die erin geplakt moeten worden. “Het is wel de bedoeling dat ik hem helemaal vol krijg!” zegt Dunya. Dat worden heel wat zakjes stickers kopen. “Dan is het maar goed dat ik je toch gewoon zakgeld ga geven” zeg ik resoluut. “Want daar kun jij mooi plaatjes van kopen. Ik ga dat in elk geval niet meer betalen.” Ze lacht. Best een goed idee van me. Eindelijk een bestemming voor haar zakgeld.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/04/17619691_1239852069396126_1069265923_n.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/04/17619691_1239852069396126_1069265923_n-150x150.jpgHenrike LaningGastblogger Henrikegeld,geluk,spaarrekening,sparen,zakgeldGeen spaarrekening “Waarom heb ik geen eigen spaarrekening?” vraagt Dunya als ze net haar ogen open heeft. Ze is er expert in om ’s ochtends vroeg bij het wakker worden de meest onverwachte vragen te stellen. “Omdat het niet handig is om een rekening te openen zolang ik een uitkering...Blogs die net even anders zijn