Zindelijk worden in de zomer?

Afgelopen zomer hadden we een poging gewaagd om onze zoon zindelijk te krijgen. Nou eigenlijk meer ik omdat ik thuis ben en mijn man werkt. Hij had twee weken vakantie dus dan komt het automatisch bij mij terecht. Hij had heel vaak “geen tijd” voor verschillende dingen dus ik had er een hard hoofd in. Onze zoon was er wel zo’n beetje klaar voor. Er was alleen één voorwaarde: Hij moest in zijn blote billen lopen. Zodra hij een onderbroek aan kreeg dacht hij dat hij overal kon plassen. Dat werkte dus niet. De laatste weken van de vakantie hebben we dus geprobeerd om hem op het potje te laten gaan. Het potje stond in de woonkamer en als hij moest dan ging hij wel. We waren best wel een eindje op de goede weg. Helaas ging het toen niet goed op de peuterspeelzaal dus stopte ik ook met deze training omdat hij erg gefrustreerd was. Om dan zindelijkheidstraining door te zetten vond ik niet wijs. Daarnaast kon hij het ons nog niet goed duidelijk maken.

luieruitslag, nog niet klaar voor het potje

Afgelopen voorjaar had ons manneke pech. Hij had luieruitslag en het was niet zo echt leuk. Het was wel niet helemaal puinhoop maar gemeen genoeg om hem in zijn blote billetjes te laten rond lopen. Het gevolg was dus dat ik die middag behoorlijk wat plasje heb mogen opdweilen omdat hij nog niet op het potje wilde gaan zitten. Toch kon ik die luier nog niet om doen want eerst moest uitslag een stukje minder zijn. Gelukkig was het ergste snel over en de volgende dag hoefde ik ook niet meer alert te zijn en kon hij gewoon zijn luier weer om. Dit maakte mij gelijk duidelijk dat hij er nog niet aan toe was om op het potje te gaan zitten.

Ben je er nu wel klaar voor?

Vlak voor de zomervakantie vielen mij twee dingen op. Als eerste melde onze zoon dat hij moest plassen of dat hij geplast heeft. Zijn spraak was nog niet duidelijk dus het was gokken. Als je begint met zindelijk worden moet je wel door willen zetten. Ook moet je kind er klaar voor zijn. De grote vraag was natuurlijk ook ben ik er zelf wel klaar voor? Wil ik dat stukje verzorging los laten of wil ik liever dat hij nog klein is 😉 . Dat is ook iets wat ik me wel eens afvraag bij andere dingen in zijn ontwikkeling. Ben ik er klaar voor of niet? Hoe zorg ik dat ik klaar ben voor zijn volgende stap. Soms is het gewoon een kwestie van doen. want als hij er klaar voor is dan moet ik wel volgen. Dus ging ik het maar proberen en haalde daarvoor de benodigde onderbroeken in huis.

Op het potje

Nadat ik het vermoede kreeg dat het wel zou gaan lukken ben ik begonnen met hem ’s morgens, na het ontbijt, op het potje te zetten. Het resultaat was dat hij een grote plas deed op zijn potje. Natuurlijk was ik heel blij en enthousiast. De dag daarna deed ik hetzelfde maar nu vond hij het nodig om kleine beetjes te plassen en elke keer moest dat plasje weer door de wc. Nou ik ga dus echt niet alle kleine beetjes apart doorspoelen. Eerst maar even weggooien en dan als alles klaar is dan trek ik wel door 😉 . Slimmerd zo krijgt hij wel heel wat aandacht he of zou hij soms heel trots zijn op die kleine plasjes? Of misschien zoekt hij toch bevestiging dat het best wel knap is? Ik wist het niet maar we gingen netjes door. Die zomer hebben we heel wat geoefend en het ging best wel goed. Af en toe een druppel of wat ander op het laminaat omdat hij niet makkelijk bleef zitten. Ik ben dus heel erg blij dat we laminaat hebben. Helaas ging het dus mis na de zomervakantie.

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiekpotje,zindelijk,zindelijkheidtrainingZindelijk worden in de zomer? Afgelopen zomer hadden we een poging gewaagd om onze zoon zindelijk te krijgen. Nou eigenlijk meer ik omdat ik thuis ben en mijn man werkt. Hij had twee weken vakantie dus dan komt het automatisch bij mij terecht. Hij had heel vaak 'geen tijd' voor verschillende...Blogs die net even anders zijn