Toen René op de IC lag en het er erg slecht uit zag ben ik gaan bellen met de mensen die al in ons hulpverlenersnetwerk zitten. Als eerste onze gezinsregisseur. Hij houd waar nodig de algemene dingen in de gaten en zet dingen in werking. Hierna heb ik onze financiële coach aan de telefoon gehad en haar gevraagd om dingen uit te zoeken mocht René komen te overlijden. Dat ik een paar dagen later een mailtje moest sturen met het bericht dat René was overleden had ik op dat moment nog niet voorzien.

Mijn inkomen

Waar ik dus als eerste voor moest gaan zorgen dat was dat ik een inkomen zou krijgen. Ik heb geen betaalde baan en ben fulltime moeder. Ik verloor mijn partner en met een kind onder de 18 jaar heb ik recht op ANW (Algemene Nabestaande Wet)omdat ik zelf geen inkomen heb.  In de CAO van de branche waar René in werkt is het zo geregeld dat ik nog een paar keer het inkomen van René kreeg van zijn werkgever. De ANW is niet hoog en je wordt er echt niet rijk van. De toeslagen zullen een hoop compenseren maar het wordt weer zuinig aan zijn. Het UWV keert nog één keer uit en dan stopt het ook daar. Hiervoor moet ik weer papieren opsturen en dan gaan ze rekenen.
De ANW heeft wel één voordeel op de WBW (Wet Bijstand en Werk) Je mag tot een bepaald bedrag bijverdienen. Ga je boven dat bedrag moet je 2/3 van dat deel van je inkomen inleveren. Ook wordt het nabestaandenpensioen niet als inkomen gezien.

Pensioen versus nabestaanden pensioen

Daarnaast hebben mijn zoontje en ik recht op het pensioen wat René heeft opgebouwd. Wederom dit is een aanvulling. Mijn zoontje krijgt dus nu al zijn deel van de erfenis van zijn vader en daar moet ik zorgvuldig mee omgaan. Ik heb ook geen idee of hij later zelfstandig kan wonen dus moet ik zorgen dat hij niet te veel spaargeld. Heb je te veel spaargeld moet je dat gaan inleveren. Dat zou ik dus zo zuur vinden voor hem. Bedenk dan nog eens dat er over het spaarbedrag rente wordt gegeven dus ook hierin moet ik heel zorgvuldig zijn. Wat zet ik vast en wat niet. Wat geeft ik nu voor hem uit waar hij over tig jaar nog plezier van heeft. Zulk soort dingen. Dit nabestaanden pensioen heeft wel weer invloed op de toeslagen die ik krijg.

Acte van overlijden

Een acte van overlijden is wel zo handig. Die kun je voor verschillende zakelijke (zaken) doeleinde nodig hebben. Bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen. Deze acte koop je bij de gemeente. Ja je “krijgt” deze maar je moet er wel leges over betalen. Het is dus verstandig om het origineel te bewaren en kopie’s maken. Deze acte van René zat bij de spullen die ik kreeg na de uitvaart. De begrafenisondernemer heeft mij een tas met allerlei spullen gegeven. Dit zat er ook in met een paar kopie’s.

Abonnementen opzeggen

Ik heb ook zaken van René op moeten zeggen. Dan bel je met het verhaal dat je partner is overleden en dat je dit of dat wil opzeggen. Dan is het even stil aan de andere kant van de lijn. Zeker zo vlak voor de kerstdagen. Bij de een moet er een bandje meedraaien en bij de ander is dat niet nodig.
In mijn geval moesten er ook zaken omgezet worden naar mijn (onze gezamenlijke) rekening en ik moest mijn eigen mobile telefoonnummer omzetten en die van René opzeggen. Het klinkt heel stom om zo te zeggen maar je kunt beter een abonnement overnemen als je partner is overleden dan voor die tijd. Het koste mij nu niks maar had ik het eerder gedaan dan had het geld gekost. Wil je dit soort zaken regelen als je partner erg ziek is en je bent bang dat hij of zij komt te overlijden dan kun je het beter doen als hij of zij is overleden. Het telefoonnummer blijft toch wel bestaan net als andere dingen. Om dus zeker te zijn van het doorlopen van je abonnement hoef je het niet te doen. Wil je een abonnement op jouw naam zetten of opzeggen is wel een (kopie) acte van overlijden nodig.

Verzekeringen omzetten

Daarnaast moest ik een eigen aanvullende zorgverzekering gaan aanvragen. Dit kon gelukkig via het collectief van de plaatselijke gemeente omdat mijn inkomen erg laag zal uitvallen. Het was wel even spannend of het zou lukken omdat het maar een week of zo voor het einde van het jaar was toen ik dit regelde.
Ook de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering moest omgezet worden naar mijn naam. Ik weet niet of ik deze houd of niet tenzij een andere verzekering goedkoper is.

Belastingdienst

Gelukkig kreeg ik al binnen één maand bericht van de belastingdienst dat het bij hun bekend is dat René is overleden. Dan hoop ik dus dat de toeslagen automatisch geregeld gaan worden. Wel moet ik veel geld apart houden want de belastingdienst kom zeker nog voor een deel. Ik houd ook rekening met de toeslagen die ik gedeeltelijk zal moeten terug betalen.

Kinderbijslag

De SVB stuurde ook met één maand de post voor het overzetten van de kinderbijslag op mijn naam. De SVB ook gaat over het kindgebondenbudget. Dus zodra de SVB alles netjes heeft verwerkt merkt ik dat ook weer. De kinderbijslag hadden wij aangevraagd op de naam René. Dit hadden wij heel bewust zo gedaan. Het was wel erg prettig dat het SVB zelf de brief stuurde zo hoefde ik er zelf niet te hard achteraan. Wel moest het formulier voor een bepaalde datum opgestuurd zijn.

Uitvaartverzekering

Omdat René een kapitaalverzekering heeft keert deze gewoon in één keer uit. Daarvan moet ik alles betalen. Dus ook de urnen die ik achteraf ga bestellen. Wat er van overblijft als hierna de belastingdienst nog zijn deel heeft gevraagd weet ik niet. Hiervan moet ook een deel naar onze zoon.

Dit is het eerste deel van de financiën. In een volgend blog zullen jullie merken dat ik nog lang niet klaar ben met deze zaken.

 

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekToen René op de IC lag en het er erg slecht uit zag ben ik gaan bellen met de mensen die al in ons hulpverlenersnetwerk zitten. Als eerste onze gezinsregisseur. Hij houd waar nodig de algemene dingen in de gaten en zet dingen in werking. Hierna heb ik onze financiële coach...Blogs die net even anders zijn