Vorige week konden jullie lezen hoe het gegaan was met de eerste VIPP-AUTI training. Hiervoor werden onze zoon en ik gefilmd en dat kijken we dan twee weken later terug met de reacties van onze trainster. Dit was afgelopen week. Om onze gezinsbegeleidster ook inzicht te geven vonden wij het een goed idee dat zij er ook bij was. Toen iedereen er was zijn we (na een kleine uitleg voor vandaag) eerst begonnen met filmen. Dat is de beste volgorde.

Drie tassen

Ook vandaag kwamen er weer drie tassen één voor één uit de grote tas van onze trainster. Onze zoon speelde er heel geïnteresseerd en onderzoekend mee. Een foto camera met geluiden was heel mooi en werd vooral van de voorkant bekeken. Ik mocht niks doen tenzij hij mij uitnodigde om mee te spelen. Dat gebeurde niet dus bleef hij alleen spelen. Hij vond dat wel best zo en gin helemaal op in die camera. Hij heeft geen foto’s gemaakt.
In de volgende tas zat een puzzel toren. Hier mocht ik wel mee spelen samen met hem. Ik heb hem er even mee laten spelen en liet hem toen zien hoe het ook kan of eigenlijk hoe de puzzel in elkaar zat. Toen ik hoopte dat hij het zelf na zou gaan doen was de tijd op.
Hierna kwam iets heel erg moois. Een buisje met glitters en sterren. Zoonlief noemde dit een toverstokje. Wat hij niet wist maar wat ik wel zag dat was dat er een piepspeeltje bij zat. Onze trainster pakte dit piepspeeltje (schildpadje) achter haar rug en maakte het geluid. Ik hoorde het gelijk maar zoonlief liet niks merken. Ik wist niet of hij het nu wel of niet signaleerde. Een ander zou zeggen hij lijkt wel slecht horend. Ook merkte hij het niet op toen ik vroeg of hij het geluid hoorde. Zelfs heel veel achter elkaar piepen gaf geen resultaat. Pas toen het schildpadje in het zicht kwam was er na een even een respons. Zo vreemd was dit.

VIPP-AUTI bespreken

Hierna werd het tijd om de beelden van twee weken geleden te bekijken. De beelden van de VIPP-AUTI waren mooi om te zien maar de uitleg er achter was nog veel mooier. Het was voor mij zo verhelderend wat onze VIPP-AUTI trainster ons vertelde. Het was ook zo mooi om te zien hoe onze zoon contact maakt met mij. Niet door mij aan te kijken maar even mijn hand te pakken of op een andere manier mij aan te raken. Ik hoorde dat ik heel goed keek naar mijn zoon en dat ik probeerde aan te sluiten bij hem in zijn spel. Ik doe dit al langer, ook buiten het spelen om. Waarom? Nou gewoon omdat ik hem dan beter kan bereiken. Het kost wel veel denk, luister en schakel werk want soms vertelt onze zoon zomaar ineens dingen uit tv series. Gelukkig ken ik de meeste series en afleveringen wel dus kan ik daar op inspelen. Ik kreeg ook tips, één er van is dat een boekje lezen niet in de juiste volgorde hoeft want de verhaallijn maakt voor onze zoon niks uit.

Spelen om te leren

Spelen is heel belangrijk, juist voor kinderen met autisme. Op deze manier kun je sociale situaties oefenen. Alleen kinderen met autisme doen dat niet snel uit zichzelf. Het is ook de bedoeling dat we dus situaties gaan spelen/oefenen. Ook is het goed om onze zoon andere mogelijkheden van het spel/speelgoed aan te bieden dan hij laat zien.

Waar haal ik speelgoed vandaan?

Ik zie dat we meer speelgoed nodig hebben dan we in huis hebben. Gekke zin eigenlijk he 😉 . Ik bedoel dat we wel heel veel speelgoed voor onze zoon hebben maar we hebben ook ander speelgoed nodig dat we hebben. Speelgoed waar je situaties mee kunt oefenen of bepaalde spelletjes die je kunt doen waar je ook op je beurt zou kunnen wachten. Nu ben ik een hele tijd vrijwilligster geweest van de Speel-O-Theek in mijn woonplaats en ik weet dus ongeveer wat ze in huis hebben. Ik denk er nu heel sterk over om inderdaad nu zelf lid te worden zodat ik speelgoed kan lenen voor hem. Zo hoeven we niet alles zelf aan te schaffen en kunnen we onze zoon helpen met situaties te oefenen.

 

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekVorige week konden jullie lezen hoe het gegaan was met de eerste VIPP-AUTI training. Hiervoor werden onze zoon en ik gefilmd en dat kijken we dan twee weken later terug met de reacties van onze trainster. Dit was afgelopen week. Om onze gezinsbegeleidster ook inzicht te geven vonden wij...Blogs die net even anders zijn