De laatste Taizé viering samen

Toen René ziek was zijn wij nog één keer als gezin naar de Taizé viering hier in Ede geweest. Deze is één keer in de maand en al sinds ik er kom voelde dat wel oké en eigenlijk voelt het al meer dan 15 jaar goed. Het gebeurde dan ook zelden dat ik dit oversloeg en het was al helemaal een uitzondering dat ik meerdere maanden oversloeg. Omdat René zo ziek was heb ik de laatste maanden dus wel overgeslagen. De viering van december was not done omdat René toen net gecremeerd was. Dit was niet goed om onze zoon dan alleen te laten zonder mij. Papa was net weg en dan zou hij mama al een avond moeten missen. Dat kon gewoon niet. Ik heb het toen echt heel erg gemist.

Kan ik naar de Taizé viering?

Inmiddels zijn we een maand verder en mijn ouders vroegen of ik al oppas had voor onze zoon. Ik zei dat ik dat niet had. Zij hadden al eerder voorgesteld om op te passen op deze avond. De Taizé viering is namelijk op een zondagavond. Zij stelden voor om halverwege de middag te komen en dan ’s avonds op hun kleinzoon te passen. Ik vond dat een goed en fijn idee. Zo kon ik weer een keer naar de Taizé viering en zag ik ook weer de mensen en vrienden die ik daar dan altijd tegen kom. Mijn ouders waren een keertje hier en legde hun kleinzoon voor het eerst op bed. Dat is redelijk netjes gegaan. Hij moest wel erg huilen toen ik weg ging maar dat heb ik eerder meegemaakt toen hij moest wennen bij Puk!. Dat was pas echt moeilijk. Ik ging er van uit dat als het echt niet zou gaan zij mij zouden bellen. De telefoon had ik in stille modes gezet en legde ik dus onder mijn been zodat ik deze zou voelen mochten ze bellen. Dat is niet gebeurd. Hij heeft wel gehuild terwijl hij op bed gelegd werd maar hij was thuis in zijn eigen bed.

Een goede viering.

Deze viering was wel een van de moeilijkste geweest voor mij. Deze keer raakte de liederen mij meer dan anders en ik had ook wel wat om over na te denken. Sowieso vind ik de liederen mooi en ik kan ze bijna allemaal zo meezingen. Vaak zonder de muziek en tekst te lezen. Heel toevallig (of niet) zat er een canon bij die één van mijn lievelingsliederen is. Dan zing ik graag de canon. De canon gaat er dan tegenin. Ik ben zelf ook wel eens tegendraads dus dit past precies bij mij 😉 .
Ik kwam mijn vrienden tegen en mensen die ik al een poos niet gezien had. Ook kwam ik onze kraamverzorgster tegen. Zij wist natuurlijk nog van niets. Ze vroeg hoe het ging. Ja dat is dan ook lastig. Het gaat natuurlijk niet goed en op zo’n moment gaat het gewoon slecht. Als ik dan moet vertellen dat René is overleden en hoe enorm snel dat gegaan is dat is en blijft onwerkelijk. Zeker als ze dan ook nog zegt van toen ik jullie op koningsdag zag was er nog niks aan de hand. Dan denk ik ja dat is waar, het ging ook veel te snel.

Waarom ga je alleen?

Wellicht vraag je je af waarom ik onze zoon niet mee kan nemen naar een Taizé viering. Een viering die juist laagdrempelig is en waar jongeren en ook kinderen welkom zijn. Het is eigenlijk heel simpel onze zoon kan niet stil zitten en ook niet stil zijn. Dat bleek wel in september. Als het aan hem had gelegen dan was hij de hele kerkzaal rondgehold en had gelachen, geroepen, was bij de zangers gaan kijken en vooral bij de muzikanten want dat is toch machtig mooi en interessant. Vooral de versterker van de gitaar. René en ik hielden hem vast op schoot of in de buggy en dat was een en al frustratie voor hem. We zijn dan ook de kerkzaal uit gegaan toen het 10 minuten stilte was (dit is voor gebed, meditatie en gewoon rust of nadenken.) Je snapt dus dat ik dat echt niet wil en zeker niet nu in deze periode. Ik was dus ook heel blij dat mijn ouders er waren.

Het was 0ké zo

Deze avond was goed zo. Sommige vroegen of ik het niet moeilijk vond. Om eerlijk te zijn vond ik het niet heel erg moeilijk. Ik had er vertrouwen in dat mijn ouders dit wel konden. Ik had ze ook gezegd dat als het niet lukt ze het tandenpoetsen moesten laten zitten. Dit is dus ook gebeurd. Wel ben ik heel wat sneller naar huis gegaan dan ik vroeger deed. Normaal zou ik helpen opruimen maar deze keer ben ik allen blijven thee drinken.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/01/IMG_0548-768x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/01/IMG_0548-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekDe laatste Taizé viering samen Toen René ziek was zijn wij nog één keer als gezin naar de Taizé viering hier in Ede geweest. Deze is één keer in de maand en al sinds ik er kom voelde dat wel oké en eigenlijk voelt het al meer dan 15 jaar...Blogs die net even anders zijn