Wel of geen speel-o-theek?

Jaren lang ben ik vrijwilligster geweest van de speel-o-theek in mijn woonplaats. Sinds een jaartje ben ik daarmee gestopt omdat ik het gevoel had dat ik niet verder kwam. Toen paar maanden daarna bleek dat onze zoon meer aandacht en zorg nodig was ik heel blij met mijn keuze. Ik bedoel dus dat als ik niet een paar maanden eerder gestopt was, dat ik het dan op dat moment gedaan had. Eerst wilde ik niet zo graag speelgoed lenen voor onze zoon want hij is nu niet bepaald voorzichtig met de spullen en wat je kwijtraakt of sloopt moet je wel vergoeden. Toch ben ik afgelopen week overstag gegaan.

Ik maak zoonlief toch lid!

Afgelopen week besloot ik dat onze zoon lid moest worden van de speel-o-theek hier. Waarom nu dan wel? Eigenlijk omdat ik bijna zeker weet dat met het speelgoed wat er daar allemaal is wij onze zoon beter leren spelen en leren doen als of. Dat is iets waar hij nu niet bepaald goed in is en we hebben met de VIPP-AUT de tip gekregen om dit te oefenen. Om dit met zijn eigen speelgoed na te spelen lukt hem niet zo geweldig dus wil ik dat gaan proberen met het speelgoed van de speel-o-theek. Er is daar zo veel speelgoed dat er heel veel mogelijk is. Zo zijn er heel veel verschillende soorten speelgoed. Er zijn gezelschapsspelen, duplo, playmobil, speelgoed voor buiten en nog veel meer. Maar ook speelgoed waar wij van alles mee kunnen oefenen. Dat is dan ook mijn doel.
Het was wel grappig toen ik kwam om lid te worden want ik ken de speel-o-theek natuurlijk heel goed en weet redelijk goed wat er allemaal is. Ik kwam ook een bekende tegen die met een lach vroeg of ik een rondleiding wilde. Tja heb ik die nodig? Eigenlijk niet maar omdat er iemand bij stond die redelijk nieuw was en nog niet vaak een nieuw lid heeft rond geleid vond ik het wel oké.

Spelen en leren fantaseren.

Deze week heb ik een keukensetje geleend. Dit setje van hout bevat etenswaren, pannen en bestek. Leuk om eten klaar te maken. Wel een gek detail, ik vroeg onze zoon of hij het frietje wilde proeven. Nou zeg dat niet tegen een kind met autisme want die neemt het dus letterlijk. Hij stak het frietje in zijn mond en wilde het echt op gaan eten. Snot dat kon ik dus zo niet zeggen. Niet aan gedacht. Dus heb ik maar snel gezegd dat het allemaal nep is en dat we kunnen doen alsof. Dat werkte. Nu maken we salade op zijn manier en ik mag mee doen. Ik krijg alleen nog niet de salade van zoonlief en hij bakt de visje en de eitjes nog niet echt in de koekenpan. Wel strooit zoonlief al op mijn vraag zout en peper op het eten 😉 .

Wie zoekt het speelgoed uit?

De volgende keer ga ik dus wel alleen om speelgoed uit te zoeken zodat er speelgoed in huis komt waar we ook echt wat mee kunnen oefenen. Deze keer was zoonlief mee en die vond het allemaal geweldig. Zo kan ik niet goed kijken wat we goed kunnen gebruiken om te spelen. Ik weet dat veel vrijwilligers van een speel-o-theek nu heel hard denken dat kinderen het zelf moeten uitzoeken. Ja dat klopt. Dat deed ik ook en mensen die zonder kinderen kwamen werden of worden dus niet zo goed begrepen. Merk ik nu pas. Het werkt gewoon niet als je kind het een wil en jij vindt het ander beter op dit moment. Ons doel met de speel-o-theek is anders dan gewoon speelgoed voor een keer uitproberen.

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekWel of geen speel-o-theek? Jaren lang ben ik vrijwilligster geweest van de speel-o-theek in mijn woonplaats. Sinds een jaartje ben ik daarmee gestopt omdat ik het gevoel had dat ik niet verder kwam. Toen paar maanden daarna bleek dat onze zoon meer aandacht en zorg nodig was ik heel blij...Blogs die net even anders zijn