Halen we Sint wel of niet in?

Op zaterdag 18 november kwam Sint Nicolaas bij ons in de wijk. Eigenlijk kunnen we er moeilijk om heen aangezien hij aan het einde van de straat aankomt. Hoeveel zou het zijn? Ik weet het niet dan moet ik het nakijken. Maar omdat het zo kleinschalig is, is het wel leuker dan in het centrum. Hier kan onze zoon tenminste wat meer zien dan in het centrum. Waarom we dan wel naar het centrum gaan? Ja goede vraag. Ik wil de televisie niet aan zetten om de intocht te zien. Er is zo veel discussie de laatste jaren over de positie van de Pieten en ik heb geen zin om dat mee te geven. Dus om gedoe en uitleg te vermijden wil ik dat nog niet. Al die gekleurde Pieten. Laat de NTR eerst maar eens voor zichzelf bepalen hoe de Pieten er uit moeten gaan zien en dan kijk ik wel of ik daar in mee kan gaan. Ik vind het momenteel wel een rommeltje de laatste jaren. Dus om wel duidelijk te maken dat Sint Nicolaas ook in onze woonplaats is (ahum oo ja?) gaan we naar de intocht in het centrum. Ook omdat de peuterspeelzaal hier dus in mee gaat. Je kunt moeilijk je kind hier niet in mee laten gaan omdat je zelf een andere gedachte hebt over dit feest.

  2016-11-19-13-27-59

De intocht in de wijk

Maar goed terug naar de intocht in de wijk. We moesten eerst wel weten hoe laat Sint met de Pieten bij de bloemenwinkel aan zou komen. Toen we dat wisten konden we op een goede tijd naar het einde van de straat lopen. Ik wilde niet al te lang moeten wachten met onze zoon en mijn man wilde dat al evenmin. We waren mooi op tijd, niet te vroeg en niet te laat. We konden een lekker bakkie chocolademelk drinken en deze konden we dit jaar ook aan onze zoon geven. Hij drink nu namelijk zelfstandig uit een bekertje. In de tussentijd werden er vrolijke liedjes gezongen en afgespeeld. Toen onze zoon zijn bekertje leeg had werd het zo zoetjes aan tijd dat Sint onze kant op kwam. Sint was eerst bij de appie geweest en daarna ging hij door naar de bloemenwinkel. Als eerste komt dan de drumband. O nee sorry, eerst komen er een paar verkeer regel Pieten om de straat te blokkeren.

2016-11-19-13-42-40

 

 

 

2016-11-19-13-45-09

 

Het ene jaar komen ze met een stoere oude motor, het andere jaar nemen ze een solex en dit jaar was het een lage buggy. Elk jaar verzinnen de Pieten wel iets. Als de straat dan geblokkeerd is kan niemand er nog op die hoek in en de kinderen en de Sint en zijn Pieten kunnen veilig een feestje bouwen. We zien Sint en zijn Pieten dan al aankomen. Hij komt met een tractor en zit op de aanhanger. Speciaal voor hem is er dan een zetel op de kar en er liggen een paar balen hooi en de Pieten dansen en strooien er dan achter aan. De drumband speelt in de tussentijd leuke sinterklaasliedjes. Dit jaar was het feestje op de hoek van de straat wel een klein en kort feestje helaas. Gelukkig kregen alle kinderen wel een zakje strooigoed en een klein presentje.

 

2016-11-19-13-44-42

De optocht

Als we dan de Sint hebben gezien en hij heeft de kinderen ontmoet en de kinderen zijn met hem op de foto geweest dan gaat hij weer terug in zijn rijtuig en op naar de volgende locatie. Onderweg kijken er heel veel mensen naar de optocht en vele mensen staan buiten de deur te wachten op de optocht. Vele Pieten zijn balorig en gooien hun zakjes strooigoed in het rond. Je kun ook beter geen foto’s maken op je balkon, foto’s maken of op je balkon staan want je wordt beloond met een regen van zakjes strooigoed. Er zijn heel wat mensen bekogeld met zakjes. Toch vermoed ik dat er heel wat pieten zijn die nog een keer goed naar hun strooi diploma moeten kijken want er werd geregeld mis gegooid. Gelukkig maar voor degene die bekogeld werden 😉 .

2016-11-19-14-22-05 2016-11-19-14-22-26

Zo ging de Sint met zijn gevolg en wat publiek op naar het volgende punt. Waar we vorig jaar nog naar een “klein” winkelcentrum in de buurt gingen sloegen we dat dit jaar over. Dit jaar gingen we gelijk door het naar het station omdat daar de bus klaar stond om hem naar een ander deel in onze woonplaats te brengen. Wat was nu de grote verrassing? We stonden met zijn drietjes klaar om de Pieten en Sint Nicolaas uit te zwaaien en dan komt die beste man nog even kijken. Heel dichtbij bij onze zoon. Hij vond het nu niet zo geslaagd maar accepteerde het. Wel vertelde ik Sint Nicolas dat onze zoon een beetje bang was en op een bijzondere peuterspeelzaal zit. Eigenlijk wil ik dan zeggen niet zo dichtbij alsjeblieft. Het zijn al zo veel prikkels voor hem. Maar goed. Niet iedereen verstaat het.

2016-11-19-14-37-13 2016-11-19-14-37-19

Heel leuk maar toch……

Wat ik wel kwijt wil is dat ik het zo jammer vindt dat dit wijk en kinderfeest gebruikt word om een statement te maken. Namelijk die van de discussie over Piet. Hier word heel duidelijk gemaakt dat deze traditioneel blijft. Nu vindt ik het niet erg dat dit zo is. Het is en blijft een kinderfeest en hoe het gevierd wordt daar moet je je toch enigszins in aanpassen. Ik wil die discussie niet voeren maar ook geen opmerkingen er over horen tijdens zo’n feest. Er zijn andere momenten waarop je dit kunt doen. Wel ben ik van mening dat het goed is om met de tijd mee te gaan. Als ik het goed begrepen hebt gaat Sint Nicolaas regelmatig mee met zijn tijd. Het is in dit deel van het land nog not done om aan te komen met roet Pieten. Daar zal ik mij bij neerleggen en accepteren.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/11/2016-11-19-14.14.21-1024x576.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/11/2016-11-19-14.14.21-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiekintocht,sinterklaasHalen we Sint wel of niet in? Op zaterdag 18 november kwam Sint Nicolaas bij ons in de wijk. Eigenlijk kunnen we er moeilijk om heen aangezien hij aan het einde van de straat aankomt. Hoeveel zou het zijn? Ik weet het niet dan moet ik het nakijken. Maar omdat...Blogs die net even anders zijn