Waarom een levenstestament?

Tja het moet toch gebeuren, een testament maken, in mijn geval een levenstestament. Het hoeft niet om er voor te zorgen dat zoonlief krijgt waar hij recht op heeft en het hoeft ook niet omdat ik de notaris graag wat geld gun. Nee het is pure noodzaak omdat onze zoon een paar forse uitdagingen heeft.
De uitdagingen van Autisme en een ontwikkelingsachterstand zijn dermate zorgwekkend dat ik niet weet of zoonlief, als hij 18 jaar is, wel zelfstandig kan zijn. Voor de wet ben je dan zelfstandig en zou je voor jezelf moeten kunnen zorgen. Omdat ik niet in de toekomst kan kijken moet ik er voor zorgen dat onze zoon niet helemaal aan zijn lot wordt overgelaten als er iets met mij gebeurd.

Niemand kan in de toekomst kijken…..

Ja ik schrijf als, dus niet wanneer want voorlopig ben ik niet van plan om dood te gaan of zo ziek te worden dat ik niet meer een beslissing kan nemen over onze zoon. Maar dat zei René vorig jaar ook nog en hij ging er voor met de chemo en de bestraling. Toch pakte dat verkeerd uit en moet ik nu zelf de belangrijke beslissingen maken. Om dus te voorkomen dat onze zoon zomaar losgelaten wordt als hij 18 jaar is maak ik een levenstestament.

Zorgen voor mijn zoon

In mijn levenstestament kan ik verschillende zaken vast leggen. Waar moet mijn zoon komen te wonen. Is dat bij familie of is zijn huidige woonomgeving beter? Wie gaat er voor de financiën zorgen of mag hij dat al zelf doen. Mag hij zelf beslissen over zijn woonplaats of mag dat (nog) niet. Allemaal zaken die belangrijk zijn en die ik eigenlijk gewoon het liefste zelf wil beslissen. Maar als ik dat niet meer kan dan is het fijn om te weten dat er een levenstestament is waar men in kan vinden wat ik op het moment van schrijven goed is voor hem. Dit leven testament is dus een voorzorgmaatregel maar niet alleen voor mijn zoon.

Wat gebeurt er met mij als…?

Niet alleen denk ik na over wat er met mijn zoon gaat gebeuren maar ook wat er met mij moet gebeuren als ik zelf geen beslissingen meer kan nemen. Ik kan en mag dit niet bij mijn (hopelijk) volwassen zoon leggen. Ook niet bij  mijn ouders of broer. Als je zo’n beslissing moet maken dan breekt je hart in duizend stukken en vraag je je later af of je het wel goed gedaan hebt. Om dat te voorkomen denk ik ook hier over na. Ik kan je wel vertellen dat dit verrekte moeilijk is. Het is niet zomaar een vraagje over wel of geen donor zijn maar het houd veel meer in. Waar ligt voor mij de grens om te leven en hoe moet ik rekening houden met onze zoon. Wat is voor mij nog aanvaardbaar en wat niet meer? Eigenlijk wil ik daar niet mee bezig zijn want het bepaald mij zo bij mijn dood. Toch vind ik dat ik nu eigenlijk geen keuze meer heb.

Op deze site vindt je wat meer informatie over een levenstestament: https://www.notaris.nl/levenstestament-en-volmacht

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemieklevenstestament,testamentWaarom een levenstestament? Tja het moet toch gebeuren, een testament maken, in mijn geval een levenstestament. Het hoeft niet om er voor te zorgen dat zoonlief krijgt waar hij recht op heeft en het hoeft ook niet omdat ik de notaris graag wat geld gun. Nee het is pure noodzaak...Blogs die net even anders zijn