Memorie van hout.

IMG_3625

Laatst kreeg ik een heel leuk idee. Ik wilde graag memorie gaan maken voor mijn zoontje. Hij is helemaal weg van Thomas de stoomlocomotief en van Bob de Bouwer. Af en toe denk ik bij Bob de Bouwer van o nee. Gaan we weer. Maar goed dat is een ander verhaal. Wat ik graag wil delen is hoe je zelf memorie kunt maken. Ik geef toe het is een grote klus maar ik vind het wel heel leuk om te doen.

Dit heb je nodig om memorie te maken:

IMG_3593

Een plaatje triplex
Afhankelijk van de hoeveelheid paren die je wilt maken en de grootte moet je de oppervlakte weten. Ik wilde graag totaal 50 cm2 Dit zou ruim voldoende zijn voor de hoeveelheid en grootte van mijn memorie spel wat ik zou maken. Ik kan er zelfs nog een spel mee maken. Je hebt triplex in verschillende diktes. Dun triplex is goed genoeg.
Afbeeldingen van de helden van je kind
Ik heb een stuk of wat afbeeldingen gevonden van internet van Bob de bouwer. Ik had al vrij snel een hoop leuke afbeeldingen die ik goed kon gebruiken. Voor andere filmidolen moet je wat meer moeite doen en sommige idolen kun je allen op de thuiswebsite vinden. Afbeeldingen van bijvoorbeeld sprookjesboom van de Efteling zul je echt daar moeten zoeken, is mijn ervaring. Soms is het handig om een grote internetwinkel met speelgoed te zoeken en dan daar goed te zoeken. De ene keer heb je het met 1 zoekterm te pakken de andere keer kost het wat meer moeite.
Lijm
Ik heb knutsellijm gebruikt. Dit kan prima met hout en papier samen. Ik heb witte knutsellijm gebruik. Ik heb een kwast gebruikt om het dun uit te smeren. Zo krijg je een netter resultaat.
Lak
Dit heb ik gebruikt om de plaatjes wat mooier te maken en om ze te beschermen tegen vuil en nattigheid.

Het volgende gereedschap heb ik gebruikt:

IMG_3596 IMG_3628

Voor het zagen van triplex gebruik ik een figuurzaag. Het is slim even goed te kijken hoe de tanden van de zaag staan. Die moeten richting handvat wijzen. Je trekt de zaag omlaag als je gaat zagen. Trekken en duwen tegelijk. Dat is een stuk eenvoudiger dan een gewone zaag. Ik heb geluk dat we een schuurmachine bezitten want daar gaat het natuurlijk tig keer sneller mee dan als je alles met de hand moet doen. Een potlood is handig om je vierkantjes mee af te tekenen. Een geodriehoek, liniaal of duimstok zijn handige om te meten. Een klein kwastje is zowel handig voor de lijm als voor de lak. Gebruik geen grote schilderskwast voor het schilderen van grote oppervlakken.

Hoe ben ik te werk gegaan?

  • Eerst ging ik aftekenen. Ik vindt 5cm bij 5cm een mooie maat. Ik teken niet te veel tegelijk af want al zagend gaat er ook een beetje hout weg waardoor het vierkantje een beetje kleiner wordt. Ik teken nu dus blokje voor blokje af. Dat resultaat vind ik beter dan wanneer ik alles tegelijk af meet.
  • Ik heb alles geschuurd want het resultaat is mooier. Als ik een paar vierkantjes had gezaagd haalde ik de schuurmachine er overheen. Eerst de kanten waar ik gezaagd heb en daarna de boven en onderkant. Vervolgens zette ik de schuurmachine schuin op de zijkanten aan de boven en onder kant en maakte het zo netjes af. Als ik veel vierkantjes achter elkaar doe krijg ik een naar gevoel in mijn handen. Dit is hoe ik de houten vierkantjes voor het memorie gemaakt heb. Die kale vierkantjes is natuurlijk nog geen memorie.
  • Ik ben gaan zoeken naar plaatjes van Bob de Bouwer op internet. Ik had heel veel plaatjes en ook veel van dezelfde voertuigen. De mooiste heb ik uitgezocht en op maat gemaakt. Ook heb ik een plaatje gevonden voor de achterkant.
  • Het op maat maken kan best lastig zijn. In het word programma wat ik hier voor gebruik heb ik de linialen aangezet en op die manier een gok gemaakt van wat zou passen en wat niet. Daarna maakte ik een proefafdruk met de printer en als het nodig was maakte ik de plaatjes een stukje groter of kleiner.
  • Dan komt het uitknippen. Ik heb (wederom) geluk dat ik een snijmachinetje heb. Ik leg daar mijn papier in en haal mijn mes naar me toe en ik heb een rechte lijn. Ik moet natuurlijk wel mijn papier recht leggen anders heeft het weinig nut.
  • Als alles eenmaal is uitgeknipt komt het opplakken. Ik smeer het hele vierkantje in met lijm en plak het plaatje zo netjes mogelijk op. Het kan zijn dat er rimpels in het plaatje komen maar laat het maar gewoon stiekem drogen. Het komt meestal vanzelf wel goed. Zodra de lijm namelijk gedroogd is zul je zien dat het weer netjes recht en glad zit. Ik heb zelf eerst de figuren van de serie opgeplakt en dit laten drogen. Daarna heb ik de achterkanten er op geplakt.
  • Daarna is het tijd om het af te lakken. Je pakt een kleine kwast. Zo eentje waar jij of je kind(eren) met verf leuke schilderijen mee kan maken. Daarmee schilder je en stuk of wat lagen lak op beide kanten. Wel is het handig om de lak lagen tussendoor goed te laten drogen. Ook is het verstandig om de voorkant eerst te laten drogen en dan pas de achterkant te lakken. Andersom is natuurlijk ook mogelijk. Ik heb net zoveel laklagen gebruikt tot ik het glad genoeg vond.

IMG_3626

Laat het geheel allemaal mooi drogen en je kunt het mooi inpakken als cadeautje. Leuk om aan een bijzonder iemand te geven of aan je kind(eren).

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/04/annemiek.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/04/annemiek-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekMemorie van hout. Laatst kreeg ik een heel leuk idee. Ik wilde graag memorie gaan maken voor mijn zoontje. Hij is helemaal weg van Thomas de stoomlocomotief en van Bob de Bouwer. Af en toe denk ik bij Bob de Bouwer van o nee. Gaan we weer. Maar goed dat...Blogs die net even anders zijn