Latjes beschilderen
Ik had beloofd om blogs te schrijven met creatieve ideeën. Dit keer iets wat je heel leuk kunt doen met je zoon of dochter. Dit is bijvoorbeeld een

leuk cadeau

voor je geliefde op zijn of haar verjaardag maar bijvoorbeeld ook voor Moederdag of Vaderdag.

Wat heb je nodig?
Voor een cadeau als dit heb je weinig extra’s nodig.

Een zaag:
Als je geen (goede) zaag hebt kun je ook bij de in- of uitgang van een bouwmarkt een zaag vinden. Als je niet weet hoe je moet zagen is het beter om het daar even te vragen. Het is erg lastig uit te leggen zo op “papier”
Verschillende latjes:
Het maakt niet veel uit wat voor maat ze hebben of dikte wat jij mooi vindt. Ik heb gekozen om de latjes van afvalhout te gebruiken wat ik voor niks heb kunnen krijgen. Ik had het geluk dat ik een aantal dezelfde soorten latjes had.
Verf:
Ik heb vingerverf gebruikt omdat je bij een 2 jarige beter deze verf kunt gebruiken. Afhankelijk van wat jij zelf leuk vindt en wat jouw kind kan gebruiken kies je de verf.
Materiaal om mee te schilderen:
Met een kwast, sponsje, roller of wat je maar kunt verzinnen kun je leuke effecten krijgen. Andreas heeft dit en zijn vingers gebruikt.
Carbonpapier:
Als je handschrift niet zo mooi is of je gebruikt een bijzonder lettertype is dit een uitkomst
Houtlijm of seconde lijm:
Secondelijm is handig als je geen geduld heb om het te laten drogen. Ook is het lastig om de latjes goed en lang tegen elkaar gedrukt te houden. Voor houtlijm is dat wel handig. Een goede secondelijm gaf voor mij de voorkeur. Als je houtlijm gebruikt neem dan de tijd en zorg dat je de latjes goed tegen elkaar kunt klemmen. Ook is het verstandig om eerst te lijmen en pas daarna te gaan lakken.

Hoe ging ik te werk?
Ik ben gaan denken van wat zou ik leuk vinden om te vertellen over de papa van mijn zoon. Wel moet het voor mij allemaal kloppen. Ik ben begonnen met de zin “Mijn papa is:” dit heb ik aangevuld met verschillende eigenschappen die ik wilde benoemen. Als laatste de tekst gebruikt “Is van mij!!!!”. Ik heb de gekeken naar de lengte van de latjes met tekst en gezorgd dat de beschilderde latjes er mooi tussen zouden passen. De beschilderde latjes heb ik eerst gezaagd. De latjes met tekst heb ik eerst beschreven met potlood en daarna overgetrokken met stift. Dit omdat ik niet het mooiste handschrift heb en ik het moeilijk vind om met grotere letters te schrijven. Later, toen ik het carbonpapier zag bedacht ik me dat ik ook de teksten had kunnen uitprinten en daarna over kunnen schrijven op de latjes. Voor wie niet weet hoe dat werkt: Je legt je velletje carbonpapier als eerste neer op het geen wat beschreven moet worden. Daarna leg je er je tekst op. Vervolgens schrijf of teken je de tekst over. Je schrijft dus op de tekst die er al staat.

Wat heeft Andreas gedaan?
Toen ik die blanco latjes op maat gezaagd had heb ik Andreas aan het werk gezet. Ik heb hem die latjes laten beschilderen met vingerverf. Hij heeft zijn vingers gebruikt, een kwast een verfroller speciaal voor kinderen en een sponsje. Dit geheel moest nog even goed drogen voor ik het kon aflakken. Ik heb er wel voor gezorgd dat er niet te dikke klodders verf op de latjes zit want anders kreeg ik het niet goed droog en heb je kans dat die klodders eraf vallen en zo vervelende vlekken veroorzaken.

De afwerking
Daarna heb ik lijm gepakt en de latjes tegen elkaar aan geplakt. Dit hield niet goed Ook heb ik voor de stevigheid een latje er achter geplakt.
De afwerking had dus andersom gemoeten. Eerst alles tegen elkaar aan lijmen en daarna pas lakken. Dit geeft ook mee stevigheid. De lak tussen de latjes zorgt voor een laagje waardoor er wat stevigheid mist. Het is wel zo slim om niet alle latjes in ene keer tegen elkaar aan te plakken maar bijvoorbeeld 2 latjes tegelijkertijd. Geduld is in dit werkje heel handig. Ook Als je je kind aan het werk zet. Toen Andreas met zijn latjes aan de gang was heb ik meerdere malen bewust mijn handen laten zakken omdat ik hem wilde gaan helpen. Het was lastig maar het is gelukt. Om deze reden is het werkstuk of cadeau heel erg mooi geworden.

Hieronder kan je de mooie foto’s zien die erbij horen

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/04/annemiek.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/04/annemiek-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekVaste GastblogstersLatjes beschilderen Ik had beloofd om blogs te schrijven met creatieve ideeën. Dit keer iets wat je heel leuk kunt doen met je zoon of dochter. Dit is bijvoorbeeld een leuk cadeau voor je geliefde op zijn of haar verjaardag maar bijvoorbeeld ook voor Moederdag of Vaderdag. Wat heb je nodig? Voor...Blogs die net even anders zijn