Een landelijke zaaidag?

De landelijke zaaidag, wat is dat nu weer? Is dat zo’n hip ding om te zorgen dat er wat meer bloemen in bloei gaan komen? Ja dus. Omdat het al jaren niet goed gaat (zeg maar slecht) met de bijen en omdat die voor het grootste deel voor ons voedsel zorgen, is er een landelijke zaaidag dit jaar. Ik doe daar ook aan mee. Nu is het natuurlijk niet zo dat je na deze dag niet meer mag zaaien maar ik vindt het wel een goed idee om er even wat extra aandacht aan te besteden.

Waarom iets extra’s voor deze insecten?

Ik probeer al jaren wat extra’s te doen aan deze kwetsbare nuttige insecten. Buiten dat de bijen zorgen voor honing, bestuiven ze met hun zoektocht naar nectar ook de bloemen met het stuifmeel dat aan hun pootjes blijft hangen. Bij groentes en fruit resulteert dit in je eten. Op deze manier worden vele groentes geboren om het maar zo te zeggen. De boontjes, komkommers, tomaten, etc. Koolsoorten, sla en wortel gewassen is een ander verhaal maar ook daar heb je de bijen nodig om nieuw zaad te krijgen. Net als de kruiden. Ook fruit heeft de bijen nodig om hun vruchten te kunnen maken. Appels, kersen, peren abrikozen etc. hebben een bevruchting nodig om te kunnen zorgen voor ons eten.

Is het makkelijk om te zorgen voor bijen?

Toen onze zoon nog heel klein was en alle dagen thuis was het niet zo makkelijk om te zorgen dat er genoeg bloemen en planten in de tuin staan die voor het voedsel van de bijen zorgen. Zonnebloemen zijn wel heel makkelijk dus dat probeer ik elk jaar in de tuin te hebben. Vingerhoedskruid ook maar er is één nadeel. Ze zijn 2 jarig. Het eerste jaar vormt de bladkroon zich en het jaar daarna de bloemstengel Je moet ook goed opletten want het is een medicinale plant  die op je hart werkt. Ze noemen het dan ook een giftige plant. Opletten dus met een jong kind. Dan heb ik het nog niet over de mogelijkheden tot het plukken van de bloemen. Als zoonlief de bloemen wil plukken dan heb ik die voor niks gezaaid. Daar ben ik dan ook niet blij mee. Heel vaak roep ik tegen zoonlief dat hij uit de siertuin moet blijven. Hij hoort het vaker niet dan wel 😉 .

Bijen en eten

Bijenkasten staan nog al eens in de omgeving van volkstuinen maar ook zie veel bijenvolken bij biologische telers. Zij gebruiken deze mooie insecten om de planten te bestuiven. Zo van je twee vliegen in één klap. Zo profiteer je van meerdere dingen. Je krijgt je voedsel en je krijgt ook nog eens honing. Beide producten zijn (als de bijenkasten op de juiste plek staan) biologisch. Biologisch voedsel en biologische honing.

mijn plannen op de landelijke zaaidag.

Maar goed terug naar de landelijke zaaidag. Deze is dit jaar op 21 april. Ik heb al wat groente gezaaid en heb wat oude zakjes met bijen mengsel gevonden. Ook heb ik kort geleden een potje met zonnebloemzaad gekocht en ik wil nog even neuzen op zolder wat ik nog meer heb. Dan wordt het dus zaaien. Hoeveel ik precies ga zaaien weet ik nog niet maar ik hoop dat de bijen èn de vlinders er veel plezier van hebben. Proost dan maar op hun gezondheid.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_2639-768x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2017/04/IMG_2639-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiekbijen,landelijke zaaidag,vlindersEen landelijke zaaidag? De landelijke zaaidag, wat is dat nu weer? Is dat zo'n hip ding om te zorgen dat er wat meer bloemen in bloei gaan komen? Ja dus. Omdat het al jaren niet goed gaat (zeg maar slecht) met de bijen en omdat die voor het grootste deel...Blogs die net even anders zijn