Ja je leest het goed. Mijn man had en heeft een haat/liefdes verhouding met de drinkvoeding. Eerst lustte hij verschillende smaken en vond hij het niet zo verschrikkelijk maar naarmate hij steeds meer van dat spul afhankelijk werd, werd de weerstand tegen deze voeding ook steeds groter. Hij proefde niet alleen de smaak maar ook de structuur.

Verandering van smaak beleving

Als je chemotherapie krijgt dan veranderd je smaak beleving. Wat je eerst lekker vond is ineens een andere smaak en dan kan het ineens niet meer lekker zijn. Dat is onder kankerpatiënten niet onbekend. Mijn man beleefde niet alleen dat zijn smaak anders werd maar ook proefde hij meer structuur. Als je dan ook meetelt dat hij (nog steeds) is gestopt met roken dan heb je het plaatje compleet.  Zijn smaak is in die weken zo enorm veranderd dat ik ook niet meer wist wat ik moest klaarmaken of kopen. Dacht ik van hé wie weet vind hij eierkoeken lekker, werd dat afgekeurd. Dit gold ook voor vis! Op een gegeven moment gaf ik het maar op. In de derde week van de chemo kwam zijn smaak een beetje terug en dan was het na die week weer raak en begon het weer van voren af aan. (Nu we aan het einde van de chemokuren zijn eet mijn man weer vast voedsel en lekkere dingen. Hij kiest ook zo af en toe wat hij wil eten en de laatste week zorgt hij daar dan ook voor.) In die weken van de chemotherapie kreeg hij een haat/liefdes verhouding met de drinkvoeding en misschien ook wel met vaste voeding. Het was dus erg lastig om mijn man niet te veel af te laten vallen. Dan spreek ik dus nog niet eens van op gewicht blijven en over aankomen durfde ik al niet te denken.

Discussie om eten

Mijn zorg was dat hij geen zak met botten werd dus regelmatig ging ik het gevecht aan om zijn voeding te geven. Vaak gaf ik aan hoe laat het was. Dat was op een gegeven moment genoeg om de discussie te voorkomen dat hij MOEST eten. Ik kan je wel vertellen dat zulke momenten niet leuk waren. Ik hield het in de gaten en als hij nog niet voldoende gegeten had dan zei ik dat. Ook heb ik wel eens gezegd dat we geen sondevoeding in huis konden hebben omdat onze zoon die knoppen te mooi zou vinden. Zulk soort discussies waren niet leuk en ik maakte mij grote zorgen of hij niet te veel zou afvallen om de volgende kuur te starten. In het ziekenhuis werd hij vlak voor de start van de nieuwe kuur gewogen. Elke keer was hij wat afgevallen. Dat is eng, heel eng.

Drinken, zelfs dat veranderde.

Mijn man dronk veel limonade en zelfs cola en cassis. Normaal gesproken lust hij dit niet echt. Koffie lustte hij dan weer niet meer hoewel hij hier voor de chemotherapie best wel wat van dronk. Ook hier werd ik wanhopig van zeker toen hij de cola nog niet geprobeerd had. Ik dacht op een bepaald moment van laat ik dat dan maar eens proberen en ja dat lustte hij in eens dan weer wel. Dus niet allen hij maar ook ik kreeg een haat/liefdes verhouding maar dan met zijn voedsel en drinken.

Het verschil tussen twee kuren

De laatste kuur was stukken minder zwaar dan de kuren er voor  en daardoor kon mijn man vast voedsel blijven eten naast zijn drinkvoeding. De drinkvoeding blijft hij voorlopig nog even gebruiken ook al kan hij nu weer vast voedsel eten. Het is namelijk nog niet voldoende om aan te komen en weer terug op het goede gewicht te komen. Ook komt de bestraling er nog aan en omdat de tumor ook om de slokdarm zit gaan we er wel vanuit dat het eten straks weer moeilijker gaat worden. Dan is de drinkvoeding ook weer noodzakelijk.

De haat/liefdes verhouding, waarom

De drinkvoeding heeft er zeker voor gezorgd dat mijn man niet nog meer is afgevallen en daar zijn wij allebei blij om. Op dit moment zijn er maar een paar soorten smaken die een beetje in de smaak vallen en dat zijn aardbei, bosvruchten, multivructen en banaan. Alle andere smaken vind hij echt niet lekker. Zelfs geen koffie of chocolade. Hij had de eerste twee kuren gewoon geen zin in eten en die drinkvoeding was niet lekker meer. Hij dronk het vier keer (soms drie keer) per dag en dat 7 dagen in de week. Alles smaakt er naar, zei hij wel eens.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiekdrinkvoeding,kanker,longkanker,ondergewichtJa je leest het goed. Mijn man had en heeft een haat/liefdes verhouding met de drinkvoeding. Eerst lustte hij verschillende smaken en vond hij het niet zo verschrikkelijk maar naarmate hij steeds meer van dat spul afhankelijk werd, werd de weerstand tegen deze voeding ook steeds groter. Hij proefde...Blogs die net even anders zijn