Gips gieten, dit heb je nodig.

gips gieten (1)

Gips om te gieten:
Gips is in de gewone winkel niet zo eenvoudig te vinden. Vaak zit het in een pakket samen met wat mallen. Ik weet niet of de grootverpakking bij de bouwmarkt fijntjes genoeg is om een mooie mal van gegoten te krijgen. Ik heb het gips in een verpakking van 5 kilo besteld via internet. Er zijn dus sites waar je dit soort hobby spullen of en nog veel meer creatieve spullen kunt bestellen.

gips gieten (7)

Iets om je gips in te mengen of een speciale gipsbeker:
De eerste keer met gips gieten heb ik zitten klungelen met een maatbeker en de 2de keer heb ik een echte gietbeker gebruikt. Ik kan je wel vertelen dat de giet beker voor gips gieten echt mijn voorkeur heeft. De gietbeker is heel erg flexibel en kun je helemaal dubbelvouwen. Je kunt deze dus ook zo samen vouwen dat er een klein geultje ontstaat waardoor je gips er mooi uit kan vloeien.Ook het schoonmaken van de gietbeker gaat makkelijker dan bijvoorbeeld een litermaat. De gietbeker vouw je een keer of wat in elkaar en daardoor laat het gips los. Ik gooi het in de vuilnisbak omdat ik niet weet wat het gips doet in de riolering. Zeker als het nog nat is.

Maatschepjes of bekers:
Ik heb tot nu toe plastic bekertjes gebruikt als maatbekertje. Ik gebruikt er 2 omdat je eerst water moet afmeten en daarna gips. Ik had dus een nat bekertje en een droog bekertje.

Mallen. Zelf bedacht of gekocht:
Ik heb nu een paar keer gips gegoten. De ene keer heb ik iets gebruikt wat ik al in huis had als mal en de andere keer heb ik nieuwe mallen gebruikt. Ik heb waxinelicht houders gemaakt en dieren figuren. Als je iets gebruikt wat je al in huis hebt kijk dan goed naar de vorm. Je doet er goed aan om zeker te weten dat je de gipsvorm er goed uit kan krijgen. Het kan zijn dat je flink moet tikken terwijl je de vorm met de open kant naar beneden houd.

gips gieten (5) gips gieten (6)

Water:
Water spreek voor zich, je gebruikt gewoon kraanwater en niet het water uit de regenton ;).

Iets om mee te roeren:
Tja een eetstokje is niet echt handig, kwam ik achter, een iets dikker latje werkt beter.

Dit is hoe ik te werk gegaan ben:

 • Ik had alles in droge vorm klaar staan voordat begon met gips gieten.
 • Het is niet eenvoudig om een goede inschatting te maken van de hoeveelheid gips die nodig is maar beter iets te veel dan iets te weinig want het wordt er niet mooier op als je moet aanvullen.
 • Op 1 deel water gaan 2 delen gips. ik deed eerst 1 deel water in mijn gietbeker en daarna 2 delen gips erbij. Dit roerde ik goed door elkaar. Ga niet af op gewicht maar op volume.
 • Daarna begon ik gelijk met het gieten van de gips in de mallen. De mal goot ik niet gelijk vol. Het is namelijk verstandig om eerst de lucht er uit te tikken. Dit doe je door op de mal te tikken of de mal voorzichtig op je “werkblad” te tikken.
 • Bij mijn huis tuin en keuken mal heb ik zelf een deuk in mijn figuur gemaakt voor het waxinelichtje. Dit deed ik door een potje waar vitaminepillen in gezeten hebben, te vullen met stenen. Deze heb ik na 10 minuten wachten in het figuur gedrukt.
 • Na, ik dacht 30 minuten, heb ik het er heel voorzicht uit gedraaid en gewrikt.
 • De mal of vorm moet 1 uur drogen en daarna is het gips hard genoeg om er uit te halen. Na een uur drogen heb ik met gepast geweld (lees voorzichtig maar wel met kracht) de vormen uit hun mallen gekregen.
 • Nadat ik de vromen uit hun mallen gehaald heb is het tijd om 24 uur te drogen. Minstens!!! Hoe groter de mal hoe langer de vorm moet drogen. Het kan soms dagen duren eer het helemaal droog is.
 • Je kunt aan de kleur en het gewicht van het gips een inschatting maken of het al droog genoeg is. Het verschilt per mal. Gips wat nog een beetje vochtig is, ziet er grijs uit. Hoe witter hoe droger. Droog gips is ook op kamertemperatuur. Gips wat nog vocht in zich heeft voelt kouder aan dan de omgeving. Droog gips weeg nauwelijks wat terwijl gips wat nog niet droog is wat zwaarder voelt.

IMG_3537  IMG_3558

Je kunt de vorm op verschillende manieren afwerken. Als je verf uit een tube gebruikt maak het dan wel zo dun dat je het mooi over de gipsvorm kan schilderen. Ook kun je waterverf gebruiken die je kunt kopen op een plastic pallet. Je zult meerdere keren moeten schilderen wil je een mooi resultaat krijgen. Daarna heb ik het afgelakt met een blanke lak.

Hierdoor ging het ook nog glanzen.

Een paar leuke missertjes van mijn gips gieten avontuur: Je vormen van te voren kleuren door inkt in het water te doen: In de eerste instantie leek het heel leuk te worden, totdat de kleur begon te verbleken. Het leek wel of het gips de inkt opvrat. Je gietvorm willen beschermen (een theeglas in dit geval) en er plasticfolie in doen. Buiten dat het erg lastig er in te krijgen is krijg je ook een stel plooien in je gipsvorm. Ik vond het niet mooi en heb deze vorm tot op heden nog niet gebruikt. Daarbovenop was het ook nog eens erg lastig om alles tussen de plooien vandaan te plukken.

gips gieten (4)

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/04/annemiek.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/04/annemiek-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekVaste GastblogstersGips gieten, dit heb je nodig. Gips om te gieten: Gips is in de gewone winkel niet zo eenvoudig te vinden. Vaak zit het in een pakket samen met wat mallen. Ik weet niet of de grootverpakking bij de bouwmarkt fijntjes genoeg is om een mooie mal van gegoten te krijgen....Blogs die net even anders zijn