Een gezegde wat door mij hoofd gaat.

Een doodshemd heeft geen zakken, daar ben ik ondertussen wel achter. Het is een gezegde wat ik nogal eens gehoord heb, ook als kind. Als vrij snel wist ik als kind wel ongeveer wat er bedoeld wordt met deze uitdrukking. Immers als je dood gaat kun je niks meenemen in je graf. Dat merkte ik al bij  mijn oom. Ik weet nog dat mijn moeder naar haar ouders ging omdat de spullen verdeeld moesten worden. Ik kreeg toen een mes, vork, lepel en theelepel van hem. Jaren later werden er wat spullen van mijn opa verdeeld en weer later van mijn oma’s.

Een aandenken aan familie

Omdat mijn oom en mijn opa en oma heel dichtbij stonden kreeg ik ook iets wat mij aan hun deed herinneren. Het besteksetje bijvoorbeeld, dat is mij best wel dierbaar. Ik heb dit al sinds mijn zesde jaar geloof ik. Ook een stoel van één oma heb ik nog steeds. Als we logeerde bij mijn opa en oma dan hoorde ik op zolder hun klok. Zeker in de nacht als ik eigenlijk moest slapen. Die klok heb ik ook en die loopt nog steeds. Zo zijn er nog een paar spullen die ik kreeg. Maar dit staat allemaal net ietsjes verder af dan René. Mijn ouders leven nog dus van hun heb ik gelukkig nog niks geërfd.

Dit is nu allemaal van mij, SHIT

Toen René overleed was ineens alles “van mij”. Het wandmeubel, de televisie, de pc spullen (meuk), zijn kleding, alles maar dan ook echt alles. Dat is zo gek. De knuffelberen die hij al zo lang heeft zijn bureaustoel en banken (die niet echt geweldig zitten). Van die knuffelberen is er 1 mee gegaan in de kist. René had wat met die beren knuffels. Toen hij zo ziek was zaten die ook allemaal op de rand van zijn bed (die was dus eigenlijk wel van mij 😉 ). Tegen de muur anders vielen ze eruit. Zo vulde we een stuk van zo’n tien cm op. Het matras was 80 cm breed en het bed 90 cm.

Een doodshemd heeft geen zakken.

Dan sta je daar, in je huis met zo veel spullen maar een huis wat zo gek aanvoelt. Het zijn voor zo’n groot deel zijn spullen, zijn geschiedenis, zijn smaak. Zijn persoonlijkheid, zijn muziekkeuze. Zijn goede smaak voor kwaliteit van apparatuur. Dan merk je pas echt wat het betekend als je zegt: “een doodshemd heeft geen zakken.” Ik wist de eerste dagen echt niet wat ik moest. Ja ik wist het wel maar het was zo moeilijk om die spullen op te pakken. Het belangrijkste was eigenlijk het bed wat in de woonkamer stond. Dat werd onveilig omdat zoonlief er op ging springen. Ik was zo bang dat als hij een verkeerde beweging maakte dat hij er af zou vallen en dan? Dus na de crematie heb ik die eerst maar uit elkaar gehaald en veilig naar boven gebracht. Zo was er weer een beetje veiligheid in huis.

kleine spullen van grote waarde.

In het wandmeubel stonden heel veel kleine dingen van René. Ik kon er niet meer naar kijken maar wegdoen kan ik ook niet. Het zijn spullen van René en hiermee kan ik ook laten zien wie hij was. Ik heb dus van alles in een paar kisten gedaan en die zijn voor onze zoon, in de toekomst. Later ben ik eens in een stuk of wat bakjes en potjes gaan neuzen en ik kwam nog zo veel tegen. Schroefjes voor pc kasten, wat kwartjes en dubbeltjes uit het gulden tijdperk, briefjes met zijn handschrift en nog meer kleine meuk. Ook hier moet ik dingen in uitzoeken. Ik zie het dus niet zitten om van alle schroefjes er 10 te bewaren. Ik doe toch niks met het bouwen van pc’s. Voor onze zoon is het weer wel belangrijk dat ik er wel iets van bewaar want zo was papa. Ook kwam ik lampen tegen van de buizenversterker. Ook dit wil ik bewaren.

Jassen, broeken T-shirts en nog meer.

Kleding is ook zoiets. René heeft ontzettend veel jassen bewaard. Dat is niet normaal. Dat “moest” ook nog naar een goede bestemming. Zijn spijkerbroeken passen mij om de taille en de lengte kan ik wel aanpassen. Een overhemd hangt nog aan de kast en veel T-schirts waren te oud om nog poetslappen van te maken. Maar ook van zijn kleding heb ik het meeste bewaard. Gewoon voor onze zoon. Dit droeg papa. Inclusief een paar broeken. Om nu heel veel dezelfde broeken te bewaren gaat ook niet. Alles neem wel weer ruimte in

 

Om het maar in René zijn moerstaal te zeggen: It lêste himd hat gjin bûssen, (een doodshemd heeft geen zakken).

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/03/28661162_10213229085014286_7553861729829279170_n-e1520161278659.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/03/28661162_10213229085014286_7553861729829279170_n-e1520161278659-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiekeen doodshemd heeft geen zakkenEen gezegde wat door mij hoofd gaat. Een doodshemd heeft geen zakken, daar ben ik ondertussen wel achter. Het is een gezegde wat ik nogal eens gehoord heb, ook als kind. Als vrij snel wist ik als kind wel ongeveer wat er bedoeld wordt met deze uitdrukking. Immers als je dood...Blogs die net even anders zijn