Zoals jullie al in een vorig blog hebben gelezen is mijn inkomen niet echt hoog. Dat is lastig en met veel kosten red ik het gewoonweg niet. Gelukkig zijn hier de toeslagen dan weer voor. Om je eerlijk te zeggen red ik het juist dankzij die toeslagen die wij allemaal (ook ik dus) moeten betalen dankzij ons belastingstelsel. Ik betaal belasting over mijn ANW en over mijn nabestaanden pensioen. Maar dankzij die belastingen die wij betalen kunnen mensen als ik het wel financieel redden.

Wat wordt gezien als inkomen?

Maar zoals de titel al zegt wil ik het in dit blog hebben over de toeslagen. Nee jullie krijgen mijn financiële situatie niet tot in de details te lezen. Dat vindt ik niet netjes en dat gaat jullie geen klap aan. Wel wil een paar belangrijke dingen met jullie delen in de hoop dat jullie dit de komende tig jaar nog niet nodig hebben. Het is namelijk van groot belang dat ik al mijn inkomen doorgeef aan de belastingdienst. Spaargeld (zoals een uitvaart verzekering) is iets anders als het om de toeslagen gaat. Een nabestaanden pensioen wat maandelijks uitgekeerd wordt valt onder inkomen. Dit wordt dus afgetrokken van de toeslagen die je krijgt. De nabestaandenuitkering van mijn zoontje valt hier dan weer niet onder. Als ik dus een bijbaantje krijg zoals folders bezorgen of iets anders dan moet ik dat weer wel doorgeven.

Respectvolle benadering

Wat ik wel heel prettig vond is wel dat de belastingdienst zelf mij benaderde voor de toeslagen. Het was niet zomaar een brief met van omdat uw partner dood is moeten wij geld terug hebben maar heel respect vol. Ze begonnen met dat zij vernomen hebben dat mijn partner is overleden en boden daarbij hun condoleances aan. Daarna gingen ze natuurlijk wel over op het zakelijke maar dat is gewoon te begrijpen. Dit is in meerdere brieven gebeurd. Ook de SVB (die over de kinderbijslag gaat) is met het zelfde respect omgegaan in hun post.

Herberekening van de toeslagen

Begin februari kreeg ik weer een brief binnen met de mededeling dat de toeslagen van René over 2017 opnieuw berekend zijn. Omdat de toeslagen van december al in november overgemaakt worden kreeg ik dus een herberekening. Ik verwacht dan ook dat deze ook voor mij herberekend zijn of worden. Wel belde ik gelijk de belastingdienst om te vragen hoe het zat en of ik nog een rekening kon verwachten. Dat was dus zo. Goed, dan weet ik dat en houd ik daar rekening mee.

Zorgen dat mijn inkomen juist is ingevuld

Als je dan toch de belastingdienst aan de telefoon hebt vraag je nog even een paar dingen en dan wordt je doorverbonden. Gelukkig hoefde ik niet alles opnieuw uit te leggen omdat de collega’s onderling al contact gehad hebben. Gelijk heb ik gevraagd hoe het zit met mijn nabestaandepensioen. Die wordt dus wel meegenomen in de toeslagen. Dat is niet erg dat had ik verwacht. Een klein beetje jammer misschien maar wat ik al eerder zei, dankzij de toeslagen kunnen mensen als ik het wel redden dus moet je niet de pot willen leeg eten en dat andere dan minder krijgen. Dat is niet eerlijk. Gelukkig wordt het nabestaandepensioen van mijn zoontje niet belast en hij mag een groot bedrag aan inkomsten per jaar hebben wat niet belast gaat worden. Dat is tussen de €4.000 en €5.000. Daar komt hij nog lang niet aan met zijn nabestaande pensioen maar in de toekomst moeten we hier wel rekening mee houden.

Zorgdragen voor de erfenis van onze zoon.

Tja waar moet ik nog meer rekening mee houden. Nou met best wel veel eigenlijk. Als onze zoon ooit in een instelling moet gaan wonen en zijn vermogen is boven een X bedrag is hij zwaar de klos. Dan moet hij eerst zijn erfenis opmaken. Dat denk ik dus niet! Voor die tijd zal ik kleine en grotere beetjes uitgeven om het hem makkelijker te maken. Wel met een deel van de zuinigheid die ik gewend ben maar onze zoon zal nu al wel genieten van de erfenis van zijn vader. Ik wil binnenkort een loopfietsje aanschaffen waar hij goed mee overweg kan en wanneer ik weet naar welke school hij kan komt er een tablet of ipad die ze op die school gebruiken. Hier wil ik squla op zetten zodat onze zoon ook dingen kan leren en op de pc kan spelen.

Ik ben dus nog lang niet klaar met de belastingdienst en over het jaar 2018 komt ook nog een berekening. Goed het is niet anders. Maar dankzij diezelfde belastingdienst kan ik nu wel tot rust komen en voor mijn zoontje zorgen. De ANW is geen vetpot en de toeslagen helpen mij om rond te komen. Ik ben blij dat wij dit hier in Nederland hebben en dat ik op deze manier goed voor onze zoon en mijzelf kan zorgen.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekANW,belastingdienst,toeslagenZoals jullie al in een vorig blog hebben gelezen is mijn inkomen niet echt hoog. Dat is lastig en met veel kosten red ik het gewoonweg niet. Gelukkig zijn hier de toeslagen dan weer voor. Om je eerlijk te zeggen red ik het juist dankzij die toeslagen die wij...Blogs die net even anders zijn