Hoewel de kerstdagen al weer achter de rug zijn wil ik er toch nog wat over vertellen. Met name over onze traditie.

De familie traditie van tweede kerstdag

Mijn broer en mijn ouders hebben al jaren lang een traditie. Eerste kerstdag vieren ze/we bij mijn broer en tweede kerstdag is het gourmetten bij mijn ouders. Die laatste traditie gaat al meer dan 30 jaar terug. Het begon met mijn opa en oma en de singels ooms en tantes die het leuk en gezellig vonden om tweede kerstdag iets te doen met de familie. Elk jaar werd de gourmet opgezet en klaar gemaakt. Daar waren we de hele dag al mee bezig. Niet te vergeten de dagen er voor om de inkopen te doen en er voor te zorgen dat alles gecontroleerd was of het allemaal wel klopte en dat alles veilig was. Veilig in de zin van zijn de branders nog in orde en zijn de pannetjes nog goed. Breekt er niet een handvat af tijden het koken etc. Wellicht weten een aantal van jullie dat ik komend jaar 40 word dus heel veel over de eerste jaren weet ik niet meer. Wel dat het altijd gezellig was en dat we als toetje ijs hadden. Het is één keer gebeurd dat mijn ouders de beslissing hebben genomen om het niet door te laten gaan, dat was op het allerlaatste moment. Het ijzelde te erg dat ze het niet veilig vonden om onze gasten met dit gevaarlijke weer te laten komen. De meeste kwamen met de auto en de wegen waren te verraderlijk. Mijn oma was hier eigenlijk best wel opgelucht om want mijn opa had moeten rijden en dat vond ze eigenlijk best wel eng met dat weer. Het is daarna nooit meer voorgekomen dat het niet doorging. In de loop van de tijd is de samenstelling wel iets veranderd maar niet heel erg veel. Er zijn altijd mensen die blijven en niet weg te denken zijn. Zelf ben ik een behoorlijk eind van mijn ouders gaan wonen en heb ik een relatie gekregen. Dat is een oorzaak dat ik niet meer mee doe op 2de kerstdag.

Een jonge traditie, de traditie van eerste kerstdag

Mijn broer heeft toen hij op zichzelf ging wonen besloten dat hij graag eerste kerstdag wilde verzorgen. Dat vond ik prima en ik deed gezellig mee. Hij verzorgt de uitgebreide maaltijd van vele gangen. Mijn broer vind het heel erg fijn om te koken en vooral om luxe, bijzonder en apart te koken.  Daar horen bijzondere ingrediënten bij en veel geregel en luxe. Toen ik een relatie kreeg moesten we dus gaan beslissen wanneer we waar wilde zijn. De ene keer was het gourmetten, de andere keer bij mijn broer en soms ook beide. Dat ging allemaal goed en prima. Er zit wel een nadeel aan deze gezellige dagen. Het wordt altijd laat en we moeten nog een eindje voor we thuis zijn.

Zou een nieuwe traditie passen?

Toen ruim 3 jaar geleden onze zoon geboren werd moesten we beginnen na te denken wat wel en wat niet kon. Maar ook waar gaan we naar toe? Soms zo af en toe doen we wel mee. Dit jaar doen we niet mee. We zijn nu dus ruim drie jaar verder en hebben zelf een idee geopperd. Mijn ouders vroegen wat we met de kerst gingen doen. Aangezien zowel eerste als tweede kerstdag laat zullen worden èn wij geen auto hebben bedacht ik van wat vinden jullie er van om daags na kerst hier te lunchen? Dan is zoonlief in zijn eigen omgeving, is hij op een fatsoenlijke tijd in bed en zijn wij niet dagen in de weer om hem weer in zijn ritme te krijgen. (Nu is dat laatste door die valpartij van vrijdag voor kerst wel even anders gelopen maar hé het gaat om het idee.) Zowel mijn man als mijn ouders en broer vonden dit een leuk idee.

Daags na kerst bij ons.

Dus 27 december kwamen mijn ouders bij ons. Natuurlijk moest onze zoon weer even wennen. Dan is het slim om rustig aan te doen en het even aan hem over te laten hoe en wat. Ik probeer hem wel om hem uit zijn schulp te laten komen maar dat kost even tijd. Als ik hem dan met een klein “klusje” uit zijn schulp kan krijgen gaat het wel goed komen. Dus ik neem hem mee naar de keuken en vraag of hij de borden met hapjes naar de kamer wil brengen en ze op tafel kan zetten. Hier is hij goed in en hij vindt het nog leuk  ook. Met kleine taakjes die onze zoon kan en ook nog leuk vindt krijg ik hem zover om van mijn schoot af te komen. Dat zijn wel belangrijke taakjes zoals dingen voor de lunch klaarzetten. Dit was dus ook zo’n belangrijk iets. Ja hoor hij pakt het aan (wil eigenlijk alles meenemen) en brengt iets zonder te morren en morsen naar voren. Als we gaan lunchen staat hij lekker te smullen van een beetje van dat vreemde spul wat mama heeft klaargemaakt. Nu komt hij pas los.

Een gezellige middag.

Na het eten gaat onze zoon weer spelen. Opa vraagt naar de kassa en onze zoon gaat op zoek naar de kassa, helaas zijn de munten spoorloos verdwaald ergens onder de bank, tafel of weet ik veel waar. Het wordt nog een gezellige middag. Niet alles verloopt vlekkeloos maar we zijn met z’n allen al goed op weg om Andreas een leuke tijd te bezorgen als er andere in huis zijn die hij niet zo vaak ziet. Helaas wonen opa en oma en zijn oom niet echt dichtbij en zijn de reiskosten ook niet de minste. Zowel voor ons als voor onze familie. Het is dus niet makkelijk om snel en veel op bezoek te gaan. Hoewel het wel slim zou zijn om wat vaker naar mijn ouders te gaan zit het vaak financieel niet in. En dan heb ik het nog niet eens over de familie van mijn man. Die wonen nog verder weg…..

 

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekHoewel de kerstdagen al weer achter de rug zijn wil ik er toch nog wat over vertellen. Met name over onze traditie. De familie traditie van tweede kerstdag Mijn broer en mijn ouders hebben al jaren lang een traditie. Eerste kerstdag vieren ze/we bij mijn broer en tweede kerstdag is het...Blogs die net even anders zijn