Vandaag leg ik uit hoe ik een rekje gemaakt heb waar je van alles aan kunt ophangen.

Dit heb ik gebruikt

Materialen:

 • Hout
  vooral veel latten. Zoals gebruikelijk wil ik het zo goedkoop mogelijk maken dus werk ik weer met afvalhout.
 • Houtlijm
 • Schroeven
  let op dat je schroeven niet door het hout gaan, ze moeten er in blijven en niet door de voor of achterkant er uit komen.
  Let er ook op dat het hout niet gaat splijten.
 • Hoekijzers
  erg handig voor iets meer stevigheid.

 

Gereedschap:

 • zaag
 • schroevendraaier
 • lijmpistool met lijmpatronen. Mijn lijmpistool verhit het lijmpatroon.

 

Extra leuke spullen:

 • wasknijpers, gewoon en klein.
 • schroefhaken
 • plaatjes
 • siersteentjes

 

Opmeten??

Vaak zegt men meten is weten. In 99% van de gevallen klopt dit wel. Laat ik nu net die ene procent zijn die dat niet zo handig vindt en liever op het zicht werk met dit soort dingen. Niet zomaar even kijken of het wel goed komt maar ik houd dus mijn materialen letterlijk op de plek waar het moet komen. Het is een smal stukje muur en eerlijk gezegd vind ik dat stukje muur oer lelijk dus een rekje voor kaarten, briefjes en andere leuke dingen kan daar mooi de boel versieren. Als je wel gaat meten houd dan rekening met de breedte van de latten die je gebruikt. Als je verticale latten 3 cm breed zijn moet je dat wel van de horizontale latten aftrekken. Dus 2x3cm=6 cm cm. Als je de bovenste latten helemaal wil laten doorlopen en niet tussen verticale latten in wil maken moeten die latten dus 2x3cm=6 cm langer zijn dan de latten die je tussen de bovenste en onderste latten gebruikt.

IMG_3752

Te korte latjes.

Omdat mijn latjes niet lang genoeg waren heb ik ze aan elkaar geplakt. Eerst heb ik een dun latje op één van de latjes geplakt Dit heb ik laten drogen. Daarna heb ik het andere latje gepakt en er naast geplakt.

 

Hoeveelheid latjes

Hoeveel latjes en de soorten latjes die je gebruikt hangt een beetje af van hoe groot je het rekje maakt en van de hoeveelheid en soorten latjes die je hebt. Omdat ik veel verschillende latjes heb is dat even een beetje gokken. Het resultaat is wel heel grappig al zeg ik het zelf. Ik zou zeggen kijk zelf wat je leuk vind en waarvan jij denk dat het past. Wees niet bang om iets te doen maar probeer het gewoon. Het wordt immers jouw bijzondere dingen rekje als je dit maakt. De latjes heb ik vastgeschroefd met behulp van een hoekijzertje ik heb deze op de latjes gelegd en het geheel vast geschroefd.

IMG_3765

 

 

Gespleten latje??

Ja dat kan ook helaas. Ik hoorde het hout splijten en wist toen dat ik deze verbinding niet met schroeven en een hoekijzer kon maken. Dus heb ik het gedaan met houtlijm en dunne latjes. Het word er niet echt fraaier op maar ik ga gaande weg zien hoe ik die oneffenheid op kan lossen. Ik houd wel van dit soort uitdagingen.

 

Verder afmaken

De basis is klaar, nu de rest nog. Je kunt op veel verschillende manieren dit rekje handiger, leuker en nuttiger maken. Ik vindt het wel handig op een paar wasknijpers te gebruiken. Je hebt ze ook in mini formaat. Dat is heel leuk als je hele kleine dingen hebt die je wilt ophangen maar die je niet op kunt hangen aan een haakje. Het zelfde geld voor de wat grotere wasknijpers. Een kleurtje op het bijzondere dingen rekje staat al snel vrolijk en gezellig op onze kale witte muur dus dat ga ik zeker doen.

 

Schilderen

Om het geheel op te vrolijken gebruik ik twee kleuren verf. Paars en blauw. Het is verstandig om tussen de twee kleuren de grens af te plakken. Het beste is om schilders tape te gebruiken. Zo krijg je nette lijnen tussen de twee kleuren. Ik heb ook de zijkanten van de latten die er uit steken afgeplakt. persoonlijk vindt ik het wel zo aardig en netjes om de achterkant ook te schilderen. Ik schilder bij voorkeur buiten en op momenten dat het droog is en niet te heet. Droog bedoel ik dan ook dat er niet te veel vocht in de lucht moet zitten zoals mist.

IMG_3756 IMG_3757

IMG_3758 IMG_3760

 

Het schilderwerk afwerken

Hoe goed ik mijn best ook gedaan heb, toch was het niet helemaal netjes op de overgang tussen de twee kleuren verf. Ik heb toen een leuke tape gepakt en die op die overgang geplakt en ook nog een paar andere delen verstierd met tape. Omdat deze tape van stof was heb ik er wel een lak laagje over heen gedaan. Het resultaat is best wel leuk al zeg ik het zelf.

IMG_3771

Frutsels en freubels voor het rekje

Er zijn hele kleine wasknijpers in de handel. Ik heb ze van internet weten te plukken, net als de tape. Van een hobby pakketje had ik nog plaatjes over en met het 3d knippen gebruik ik nog wel eens inkt kussens en glitterlijm.

 • Het is niet makkelijk om gewone wasknijpers op een dun latje te plakken. Een wat steviger latje werkt beter. Smeer de houtlijm goed op je wasknijper en laat deze een paar minuten drogen. Vervolgens goed op het latje drukken enven vasthouden. Doe er verder 24 uur niks mee tot je zeker weet dat het droog is. Ik moest verschillende keren opnieuw beginnen omdat ik de wasknijpers los maakte als ze uitprobeerde.(zie het ene laatste punt voor de oplossing)
 • Hetzelfde geld voor de kleine wasknijpers.
 • De kleine wasknijpers heb ik versierd met glitterlijm. Doe deze er op en laat ook deze lijm lekker lang drogen en vooral; NIET aankomen want je raakt je glitters kwijt.
 • De gewone wasknijpers heb ik met inktkussens ingesmeerd. Ik vind het een heel leuk effect.
 • Van een swap had ik een lijntje gekregen met wasknijpers met een hart er op. Aan die wasknijpers horen een paar leuke kaartjes. Dit heb ik in dit rek gebruikt.
 • Onderaan het rekje heb ik schroefhaakjes gebruikt. Zo kan ik er sleutels aan ophangen.
 • Om het geheel af te maken heb ik plaatjes gebruikt. Deze heb ik met houtlijm vast gelijmd.
 • Voor de onwillige wasknijpers heb ik een lijmpistool met lijmpatronen gebruikt. De lijmpatronen heb ik bij de gamma gehaald. Een volgende keer gebruik ik zeker bij dit soort dingen meteen deze manier van lijmen. Pas op voor je vingers, de lijm word erg heet.
 • De siersteentjes zijn ook vast gemaakt met het lijmpistool en lijmpatronen.

IMG_3772

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/05/annemiek-e1477908230194.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/05/annemiek-e1477908230194-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekVandaag leg ik uit hoe ik een rekje gemaakt heb waar je van alles aan kunt ophangen. Dit heb ik gebruikt Materialen: Hout vooral veel latten. Zoals gebruikelijk wil ik het zo goedkoop mogelijk maken dus werk ik weer met afvalhout. Houtlijm Schroeven let op dat je schroeven niet door het hout gaan, ze...Blogs die net even anders zijn