We hebben geen testament…..

Als je partner komt te overlijden kom je nog meer zaken tegen. Ik ben ook bij de notaris geweest. Deze “kende” ik al want we hadden nog niet zo lang gelden een samenlevingscontract afgesloten. Ik bedoel dan dus Ren√© en ik voor de duidelijkheid ūüėČ . Ren√© en ik kende elkaar dan al wel zo’n twaalf jaar maar pas in augustus 2012 hadden we er voor gezorgd dat alle goederen (inboedel) van elkaar waren. Een testament was wel handig geweest maar daar waren we nog niet aan toe gekomen. Mede ook omdat we nog niet wisten wie de zorg voor onze zoon zou krijgen als er iets met on beide zou gebeuren.

Nu maar niet, dan maar zonder.

Het was daags voor het overlijden van René dat ik de notaris belde met de vraag wat ik moest doen. René lag dus al op de IC en hij was niet goed meer aanspreekbaar. Om René op deze manier te confronteren met zijn mogelijke dood en wat daarna zou komen vond ik niet goed. De notaris vertelde mij dat er in ons geval (weinig vermogen en geen eigen huis) niet erg veel mis kon gaan. Daar heb ik op vertrouwd en ik heb René dus niet meer lastig gevallen met een testament wat hij niet eens meer zou kunnen tekenen. Ja hij had een vingerafdruk kunnen geven maar toch, het voelde niet goed meer. Ik kon het niet.

Naar de notaris

Op de dag dat ik dit schrijf ben ik dus bij de notaris geweest en ik kwam er achter dat ik mij met het “weinige” aan geld wat ik heb/onze zoon heeft, ik mij geen drukte moet maken om verschillende zaken. Dat klinkt goed en ik ben blij dat ik de erfenis voor onze zoon op deze manier goed kan beheren.

zorgen over onze zoon

Toch moet er nog wel een aantal belangrijke dingen geregeld worden. Zeker met het oog op de mogelijkheden en eventuele onmogelijkheden in de toekomst. Zoals jullie weten heeft onze zoon autisme. Hij loopt wat achter in zijn ontwikkeling en of hij in de toekomst zelfstandig kan wonen weet ik niet. Natuurlijk hoop ik van harte dat ik hem over 18 jaar de deur uit kan schoppen in de toekomst blij kan maken met een inschrijfbewijs van de woningbouwvereniging zodat hij op den duur op zich zelf kan wonen maar niks is zeker. Ook niet of hij al dan geen begeleiding nodig heeft bij dat zelfstandig wonen. Er zijn heel wat mogelijkheden.

Denken over een testament

Er moet dus een testament komen met een brede kijk op de toekomst. Ook omdat mijn familie van mening is dat onze zoon hier het beste op zijn plek is. Ik moet dus op zoek gaan naar een woonadres, als dat even kan, en ik moet een bewindvoerder aanwijzen voor mijn zoon als mijn grootste nachtmerrie uitkomt en hij mij ook verliest. Als mijn zoon nog geen 18 jaar is zal zijn bewindvoerder helpen met keuzes en de financi√ęn. Als mijn zoon met zijn 18 jaar nog niet volwassen genoeg is om op zichzelf te wonen zal de bewindvoerder hem ook na zijn 18de blijven helpen en ondersteunen in allerlei zaken die belangrijk zijn.¬†Dit moet ik wel op laten nemen in mijn¬†testament. Een rechter zal dan¬†nagaan of¬†mijn zoon (wanneer hij 18 jaar is)¬†wel volwassen genoeg is om voor zichzelf te zorgen.¬†Ook gaat een rechter na¬†bij degene die ik heb aangewezen of zij deze taak op zich kunnen nemen.
Naast een bewindvoerder moet ik¬†ook uitzoeken of er iemand in mijn omgeving is die dan de zorg voor onze zoon op wil nemen. Gelukkig hoef ik mij geen zorgen te maken over de financi√ęn want kinderen die wees zijn geworden krijgen van de overheid een bepaald bedrag per maand waar zij van worden onderhouden. Dat verschilt ook nog per leeftijd. Ook de (dubbele) kinderbijslag gaat mee.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiekerfgenaam,erven,notaris,testament,zorgen voor laterWe hebben geen testament..... Als je partner komt te overlijden kom je nog meer zaken tegen. Ik ben ook bij de notaris geweest. Deze 'kende' ik al want we hadden nog niet zo lang gelden een samenlevingscontract afgesloten. Ik bedoel dan dus Ren√© en ik voor de duidelijkheid ūüėČ ....Blogs die net even anders zijn