Al 40 jaar jong

Vandaag ben ik 40 jaar geworden. Dat is best wel een mijlpaal als ik dat zo mag zeggen. Gunst, 40 jaar jong. Ik heb eigenlijk best wel heel wat meegemaakt. Ik heb ook ontzettend veel geleerd. Vooral de laatste 4 jaar. Inderdaad, de jaren waarin ik moeder ben geworden.
Ik ben dus in 1977 geboren. In de vorige eeuw. Wauw dat is lang geleden. Ik heb de eeuwwisseling echt meegemaakt en de invoering van de euro.  Zoveel dingen gewoon te veel om op te noemen (en te onthouden).

De onbezorgde of ondeugende jeugd

Op straat was het vroeger zelfs nog redelijk veilig. Zeker ook op ons woonerf. Je mocht daar immers maar 5 km per uur. We gingen vissen in de put, slingeren aan de verkeersborden, stoepkrijten op straat en pijltjes schieten met blaaspijpjes. Ik heb zelfs een keer die witte sneeuwbessen tegen een te hard rijdende auto aan geblazen. We klommen op de tralies van het kaaspakhuis waar we naast woonde. Regelmatig stonk het vreselijk naar kaas maar daar raakte we ook aan gewend. Zo erg zelfs dat toen we verhuisde mijn kleren naar frisse lucht stonken. In de buurt woonde ook een jongen met een elektrische rolstoel. Hij trok ons in de winter als we gingen sleeën. Dan hingen er een stuk of wat sleetjes achter zijn rolstoel. We hadden ook aangepaste regels met spelletjes zoals verstoppertje. Als hij mee deed en we hem hadden gezien mochten we niet harder dan zijn tempo van de rolstoel.

Spelen in schuurtjes

Ook speelden we in de schuurtjes van een ontploft deel van onze straat. Ai dan schrijf ik dat wel zo snel maar we hebben in onze straat een gasontploffing gehad. Dat was best wel heftig en achteraf gezien weet ik dat we heel veel geluk hebben gehad. Al die huizen in het laatste deel van de straat moesten verder afgebroken worden en opnieuw opgebouwd worden. Wij speelde dus als kinderen in de schuurtjes van die woningen. Ons huis stond in een deel van de straat wat er nog goed vanaf gekomen is.

In de buurt van het water

We hadden een grote en brede sloot aan het eind van de straat waar we niet mochten komen voor we onze zwemdiploma’s hadden. Deze sloot, genaamd singel, stond in directe verbinding met de oude rijn was erg breed en in het midden goed diep. Je kon er niet staan. Mijn moeder vond dit alles nu niet echt een geruststellende gedachte. Zonder zwemdiploma mochten wij dan ook niet aan de slootkant komen. Als het vroor mochten wij ook pas op het ijs als deze goed gekeurd was. Als we er ook maar over dachten om eerder op het ijs te gaan dan hadden we de poppen aan het dansen.

De kermis om de hoek.

We konden de kermis horen maar niet zien vanuit huis. Van onze ouders mochten wij niet helpen met opbouwen maar wel kijken. We waren dan ook regelmatig te vinden op de kermis en we kregen geld voor de kermis. Er was van alles. Ik weet nog dat op het midden van het plein de zweefmolen was. Die vond ik geweldig en daar kon ik enorm van genieten. Helaas werd deze in de ban gedaan voor de veel spectaculairdere spin of octopus. Op Koninginnedag was er kermis en met de koeienmarkt, deze was in oktober. Mijn broer van 2 jaar jonger ging zelfs op een gegeven moment helpen met de koeien uitladen. Dat was nu niet bepaald een fatsoenlijke tijd om je nest uit te rollen. Maar he hij vond het geweldig en dat mocht van onze ouders. Wat wil je nog meer! Het is ook wel eens gebeurd dat de bloemenbakken een aantal meter verderop in de straat lagen of dat er een gebroken bierglas ondersteboven in een bloemenbak in de voortuin stond. Natuurlijk was tot middernacht de muziek hoorbaar.

De basisschool

Op de basisschool ging alles best wel oké. Goed zo nu en dan ging het niet zo lekker en werd ik wat geplaagd maar de docenten hielden dit goed in de gaten en als het weer verkeerd dreigde te gaan werd er ingegrepen. Dan kregen er weer een stel straf en wisten ze dat je niet zomaar je school of klasgenootje mocht plagen. Echt goed in rekenen was ik niet en mijn handschrift was op z’n zachts gezegd niet netjes. Ik was nu niet echt een uitblinker. Wat later toen het gewoon begon te worden om met vriendjes mee te gaan ging dit eerst wel leuk maar op een bepaald moment lukte mij dat niet goed meer. Waarom weet ik niet maar het was nu eenmaal zo. Toch heb ik al die jaren een leuke tijd gehad.

 

Wat een tijd, 40 jaar mag ik hier al rond lopen. Al 40 jaar mag ik genieten van mijn leven. Niet altijd is alles mooi en vlekkeloos geweest maar ik ben maar wat blij dat ik er na al die 40 jaar nog steeds ben.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-575x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/10/IMG_20161030_222755-e1477907989374-150x150.jpgAnnemiekGastblogger AnnemiekAl 40 jaar jong Vandaag ben ik 40 jaar geworden. Dat is best wel een mijlpaal als ik dat zo mag zeggen. Gunst, 40 jaar jong. Ik heb eigenlijk best wel heel wat meegemaakt. Ik heb ook ontzettend veel geleerd. Vooral de laatste 4 jaar. Inderdaad, de jaren waarin ik...Blogs die net even anders zijn