Feest voor de jarige op de peuterspeelzaal

Op 21 juni was het dan zover, mijn zoon mocht zijn verjaardag vieren op de peuterspeelzaal. Deze ochtend had ik mijn wekker gezet maar…. die stond iets te laat afgesteld. Snot het was iets voor half 8 in plaats van 7 uur. Gelukkig mogen we de kinderen tussen 8:30 en 9:00 uur brengen dus dat zou wel goed komen. Gewoon rustig blijven en kalm aan doen. Maar wel doorgaan natuurlijk ;).
Gelukkig werd mijn lieve knul ook wakker van de wekker dus daar had ik geen moeite mee. Ik pakte alles bij elkaar en zorgde dat ik hem snel kon aankleden. Geloof me het ging een stuk makkelijker dan op de ochtenden dat hij mij wakker maakt met zijn vrolijke geluiden. Nu kon ik hem dus snel aankleden en hup naar beneden.

 

Eten en wegwezen

Met de belofte van kom we gaan een boterham eten wilde hij wel snel naar beneden toe. Toen we dus aan ons ontbijt zaten vertelde ik wat ging komen. Hij zou zijn verjaardag nog een keertje vieren op de peuterspeelzaal. Ik had al zijn traktaties klaar gemaakt en in een vergiet gedaan met een paar leuke servetten erin om dat vergiet een beetje te versieren. Toen we klaar waren om te vertrekken zou ik zijn schoenen aan doen. Ik zei ga maar op de trap zitten. Hij stapte de eerste tree op en ik rook me daar wat, niet te zuinig. Alle alarmbellen vlogen tegelijkertijd af. Als eerste het was kwart over 8 dus moesten we eigenlijk weg. Als tweede die geur dat kon maar één ding betekenen. SHIT!! juist ja ik dus gelijk actie ondernemen. Zoolief zo vast gepakt dat ik die vieze luier heel makkelijk schoon kon maken. Een emmer water en de doekjes gepakt en zoonlief onder de arm mee naar boven gesjouwd. Leg ik hem zo neer dar er zo min mogelijk aan zijn billen kleeft kom ik tot de conclusie dat het een windje was. Dan zou je denken kon je dat dan niet zien of voelen. Nou uhh nee deze keer niet want die luier was al vol van de plas van afgelopen nacht en dat terwijl ik hem al verschoon had deze ochtend. Maar goed na deze luier ook verschoond te hebben ging ik op weg om zijn schoenen aan te krijgen. Toen deze aan waren konden we de spullen in de fietstas stoppen en op weg gaan naar zijn peuterspeelzaal.

 

En we zijn er, netjes op tijd.

Daar aan gekomen gingen we naar binnen en bij binnenkomst zag ik dat het 5 over half 9 was. Dat waren natuurlijk die 5 minuten van het verschonen. Als eerste heb ik mijn zoon uit zijn schoenen en jas geholpen. Ondertussen weet hij waar zijn jas hoort. Ik geef hem zijn fruit en drinkbeker en die mogen dan in het mandje. Vervolgens pak ik de traktaties en overleg met de juf hoe en wat. Ik kom zo rond 10:30 uur om zijn verjaardag mee te vieren. Ik vindt dat prima en heel leuk.

IMG_20160621_111809

Deze peuterspeelzaal heeft twee betaalde juffen en één vrijwilligster op een groep van normaal 16 kindjes, vandaag waren er 14. De kindjes zitten met het fruit eten, het drinken en ook de traktaties aan één grote lage tafel. Dit maakt alles rustig en overzichtelijk.  

 

Het feest kan beginnen

Ik kwam dus zo rond half 11 binnen en ik wordt begroet door mijn zoon. Ik hoor hem mama zeggen en hij loopt naar me toe. Heerlijk dat vindt ik echt geweldig zeg. Dat maakt een hoop goed van zijn eerste dag hoe we hem op haalde. Ik heb als echte mama paparazzi mijn telefoon gereed om heel veel foto’s te kunnen maken. Ik heb ook besloten dat de juffen het meeste mogen doen en dat ik weinig ga doen. Ja foto’s maken en hem lekker in de belangstelling laten staan. Dit is voor mij een lesje loslaten. Ik zie een heleboel aan zijn gezicht maar ik besluit om niet in te grijpen en alles gewoon te laten gaan en gebeuren zoals ze dat ook normaal doen met jarige.

  • De jarige mag aan het hoofd van de tafel gaan zitten op de verjaardagstroon
  • De jarige krijgt een feestmuts aangemeten
  • De jarige wordt flink toe gezongen.
  • De jarige krijgt van iedereen een handje
  • De jarige mag kaarsjes uitbalezen.
  • De jarige mag met de juf de traktaties pakken en uitdelen.
  • De mama van de jarige drinkt gewoon wat mee als iedereen wat gaat drinken.

 

Mijn zoon in de belangstelling

Dit gebeurd er dus allemaal ook met mijn zoontje. De muts wilde mijn zoontje niet op. Dit laat hij duidelijk merken door zijn hand voor de muts te houden. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik dit al gelijk zag gebeuren en oooo wat wilde ik het zo graag vertalen voor hem maar hee deze mama hield haar mond. Ik zal er niet altijd voor hem zijn als hij opgroeit en hij zal zich ook aan anderen duidelijk moeten maken dus moet hij het zelf goed duidelijk maken. De verjaardagsmuts werd toen bovenop de troon gezet, boven zijn hoofd. Dit was wel goed.

IMG_20160621_103648

Hij wil wel aan het hoofd van de tafel zitten in die verjaardagstroon. Hij zat daar zo de boel in zich op aan het nemen en keek wat er om zich heen gebeurde. Hij keek de tafel rond en vond het wel best. Toen mocht mijn zoon op zijn verjaardagstroon gaan staan. De juf vertelde dat hij 3 jaar geworden was. Ze maakte dat duidelijk met zijn vingers, is en liet de muts zien waar een grote 3 in geschreven was en waar 3 stikkers op zitten en 3 slingers aan zitten. Kortom een echte muts voor een 3 jarige. (Gunst 3 dat is al best wel veel, bedenk ik zo als ik dit zo schrijf)

Dan is het tijd om de jarige toe te zingen met een paar liedjes die speciaal bedoeld zijn voor een jarige. Ook hier staat mijn zoon nog steeds in de belangstelling daar voor aan het hoofd van de tafel.

Maar nu komt het. Hij krijgt van iedereen een handje…. Eerst krijgt hij van zijn juf een handje en dan alle andere kindjes. Hij weet niet wat hem overkomt. Ik ben ook een beetje verbaasd dat dit zo gebeurd en wederom laat ik het gewoon gebeuren. Het hoor immers bij het ritueel van jarig zijn hier. Ik zie dat hij hier zo zijn gedachtes over heeft maar ook dit mag hij leren en ik help hem niet door te zeggen dat het genoeg is want dan leert hij niets.

Dan gaat de juf de kaarsjes voor de jarige pakken. In dit geval 3 kaarsjes die mijn zoon mag uitblazen. Eerst mag hij de kaarsjes uitzoeken. De juf heeft nog niet eens alle 3 de kaarsjes aan gedaan of mijn zoon blaast ze doodleuk uit. Dat vond ik wel grappig om te zien.

IMG_20160621_104435

 

Het is tijd voor de traktatie

Vervolgens werd het toch echt wel tijd om de traktaties te pakken. Een hele bak vol. Deze werden uitgedeeld aan de kinderen. Omdat ik van elk kind de 1ste letter van diens naam had gemaakt was het dus even uitzoeken. De juf pakte de letter en liet deze aan de kinderen zien. Daar bovenop hadden mijn man en ik nog een rozijnendoosje gestrikt en zo was het lekker en een leuk klein cadeautje. Toen elk kind diens traktatie had waren er nog 4, eigenlijk 6 er waren 2 zieke, traktaties over. Die 4 traktaties waren voor de juffen Het waren hartjes, ook van zoutdeeg en die heb ik aan de juffen laten geven door Andreas met ook een doosje rozijntjes en een lief briefje er bij. Dat laatste werd echt gewaardeerd.

 

Het is tijd voor fruit en drinken

Daarna werd het tijd voor fruit en drinken. In mijn geval een bakje thee. Het fruit word verdeeld over verschillende borden en tussen de kinderen in gezet. Eet smakelijk en lekker smullen maar. De kinderen krijgen ook nog wat te drinken er bij, thee of water. Ze mogen kiezen.
Na het zien hoe mijn zoon zijn tuitbeker gebruikte en hoe hij de omgeving in zich opnam heb ik overlegd met de juf dat de volgende keer hij wel de tuitbeker mee krijgt maar dat ze eerst gaan proberen om hem net als alle andere kindjes gewoon uit een beker te laten drinken. Dan krijg ik maar natte kleding thuis, ik doe voor de zekerheid gewoon een droog shirt in zijn tas.

Het was een leuke, bijzondere maar ook vermoedende dag voor mijn zoon. Toen we thuis kwamen heeft hij lekker gehangen bij mij en wilde redelijk op tijd naar bed. Wanneer hij echt moe is zegt hij tegen ons bedtijd. Vandaag hebben we daar naar gehandeld.

 

 

 

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/05/annemiek-e1477908230194.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2016/05/annemiek-e1477908230194-150x150.jpgAnnemiekGastblogger Annemiek  Feest voor de jarige op de peuterspeelzaal Op 21 juni was het dan zover, mijn zoon mocht zijn verjaardag vieren op de peuterspeelzaal. Deze ochtend had ik mijn wekker gezet maar…. die stond iets te laat afgesteld. Snot het was iets voor half 8 in plaats van 7 uur. Gelukkig...Blogs die net even anders zijn