Dunya op de foto met Sarah & Julia tijdens de finale van de actie Team Tijger.
Bij de finale van Team Tijger, spot Dunya verschillende BN-ers. Het hoogtepunt is wel de foto en handtekeningen van Sarah & Julia.
Tijger Vrienden

Weken van actievoeren gingen eraan vooraf. De twee klasgenoten, allebei WNF-Rangers, bundelden hun krachten in het team “Tijger Vrienden”. De landelijke actie van het WNF heeft de naam Team Tijger gekregen en in heel Nederland gingen Rangers aan de slag met actievoeren. Gek genoeg dit jaar voor het eerst zonder Zapp. Er was geen aanleiding om dat te verwachten en het lijkt me ook niet wenselijk. Niks aan te doen, dan maar op eigen kracht. Dunya en Emir gaan aan de slag met hun actie. Ze vragen kinderen op school om lege flessen in te zamelen, ronselen ouders en juffen om een sms te sturen voor de tijgers. Bij de gemeenteraadsverkiezingen staan ze zelfs in de aula van school mensen te vragen of ze een sms willen sturen om hun actie te steunen. Natuurlijk worden er op Koningsdag koekjes en cupcakes verkocht en halen ze een leuk bedrag op.

Tosti’s voor de tijgers

Door vrijgevige mensen in het netwerk van Dunya’s collega-actievoerder loopt het bedrag snel op. Ik ben niet in staat om zoveel te doneren en help vooral door te investeren met energie. Aan het eind van de actie koop ik brood en kaas om op school tosti’s te verkopen. Samen met een andere moeder en een aantal leerlingen uit de bovenbouw smeren we brood en bakken we ‘tosti’s voor de tijgers’. Ik glimlach bij dit zinnetje in de nieuwsbrief van school. Uitsterven door de honger doen ze in elk geval niet door deze tosti’s. Ondanks dat de actie al een tijdje loopt, blijft Dunya onverminderd actievoeren. Ze klopt steeds aan bij de directrice om te overleggen en ze krijgt van school alle medewerking om hun actie tot een succes te maken.

Van West naar Oost

Na ruim twee maanden actievoeren, komt de finale in zicht. In eerste instantie is die in twee delen en kopen wij kaartjes voor het tweede deel. Dan blijkt dat de organisatie het toch anders wil doen. Dus gaan we toch begin van de middag naar het Oosterpark. “Zijn we nu in Amsterdam-Oost?” vraagt Dunya verbaasd. “Ja” lach ik “We zijn gewoon van west naar oost gefietst, dus je bent nu aan de andere kant van Amsterdam. In een half uur tijd!” Ze is diep onder de indruk. Helaas zijn de workshops snel uitverkocht en kunnen Emir en Dunya daar niet meer aan meedoen, maar Dunya vermaakt zich in elk geval wel met de muziek en het zoeken naar  BN-ers.

Finale actie Team Tijger

Binnen in het hotel waar de finale plaatsvindt ontmoeten we Emir en zijn moeder, die natuurlijk ook bij de uitslag van de actie willen zijn. In de grote zaal zijn optredens van diverse artiesten en een dj. We lopen een beetje heen en weer. Binnen, buiten. In de rij voor de schmink. “Kaj gaat optreden!” roept iemand met een WNF T-shirt aan. “Pfff, daar hoef ik niet bij te zijn” zegt Dunya. Ze is niet zo onder de indruk van de oud-B-Brave zanger. Net als de jongens die vroeger deel uitmaakten van Mainstreet en waarvoor alle meiden gaan gillen. Ze kijkt het een beetje meewarig aan. Maar als ze de kans krijgt om een foto en een handtekening te scoren grijpt ze die natuurlijk wel.

Grote Tijger Quiz

Natuurlijk moet er een tijger aangeschaft worden bij de WNF winkel. Logisch. Daar kunnen we niet omheen. Tussendoor krijgen we nog iets mee van de Grote Tijger Quiz, die Niek Roozen presenteert. De acteur die vroeger in Brugklas speelde, is de hele dag de presentator. Dunya gaat net als vorig jaar al snel met hem op de foto. De meeste antwoorden op de vragen weet Dunya natuurlijk wel. Ze heeft de afgelopen tijd door de actie veel geleerd over de tijgers. Ook zijn er filmpjes, vlogs, te zien die Niek gemaakt heeft toen hij als Jeugdambassadeur in Siberië was op zoek naar de tijgers. Mooie beelden. En prachtig als je op zo’n jonge leeftijd al de kans krijgt om zulke dingen te doen en te beleven. En dat enthousiasme weer te delen met kinderen en jongeren.

Sarah & Julia

In de gang loopt ze Sarah en Julia tegen het lijf. Ze vertegenwoordigden Nederland in 2013 bij het Junior Songfestival. Voordat ze iets kan zeggen is Sarah al door de deur voor VIPS gegaan, maar Julia blijft staan en zegt: “Ik zie dat je iets wilt vragen!” Dunya knikt. “Ik wil graag met jullie op de foto!” Dus ik ga snel klaarstaan en maak foto’s. Zo gaat het de hele middag door. Ik wijs Dunya eind van de middag op het programma naast de deur. Eerst een optreden van Sarah & Julia en daarna volgt de einduitslag. “Het volgende nummer hebben we gemaakt voor de film ‘Jack bestelt een broertje’” vertellen de meiden. Dunya kijkt me blij aan. Die kennen we! Ik kreun. “Oh nee, ik moet altijd huilen bij dit liedje!” Vooral in combinatie met de film raakt het nummer mij altijd weer. “Het is echt, dit is waar, we zijn alles voor elkaar….”

Eindbedrag actie Team Tijger

Dan is het moment dat de einduitslag in zicht komt. Dunya gaat Emir zoeken. Ik hoop maar dat ze op tijd terug zijn, want het is bijna zover. Samen met alle BN-ers die bij de finale aanwezig zijn, maakt Niek Roozen het eindbedrag uiteindelijk bekend: 452.210 euro, dat is niet mis! Zonder hulp van Zapp dus, want het is weleens op tv geweest, maar niet zo uitgebreid en geen live uitzending van de finale zoals voorgaande jaren. Dan is dit toch een mooie prestatie. Het Team ‘Tijger Vrienden’ heeft ook een prima bijdrage aan deze actie geleverd: 851 euro uit 85 donaties. En de site staat nog open, dus een sms sturen kan nog. Daarin zit ook de opbrengst van Koningsdag en de twee tosti-dagen op school. Goed werk Tijger Vrienden!

Jaar van de Tijger

Ik ben trots op ons team. We hebben het met elkaar toch goed gedaan. Het blijft een raadsel waarom Zapp dit jaar niet meewerkte, waardoor het geen Zapp your planet werd. Voorgaande jaren werd er altijd samengewerkt, dus dit is enigszins mysterieus. Het heeft ook zeker geld gescheeld. Maar toch komt het WWF met dit geld een heel eind. Tijgers redden door stropers en ontbossing tegen te gaan. In het Chinese jaar van de tijger, 2022, hoopt de organisatie het aantal tijgers in het wild verdubbeld te hebben.

Hulp van de Wereldschool

Ik vind het wel prima dat de actie nu even afgelopen is, want ik kan inmiddels geen tijger meer zien grap ik weleens. We zullen zien welk dier er volgend jaar gered moet worden en dan doen we ongetwijfeld weer mee. Met de hulp van school komen we veel verder. Ik vind het leuk dat de Wereldschool de kinderen steunt in dit soort acties. Daar leren ze veel van en dat maakt de school ook tot een fijnere plek. Dunya krijgt er in elk geval meer zelfvertrouwen van. Ze gaat er bijna letterlijk en figuurlijk van groeien als ze ook vanuit school aangemoedigd wordt om haar initiatieven uit te voeren.

http://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/06/Sarah-Julia-1024x1024.jpghttp://www.krachtigemoeders.nl/wp-content/uploads/2018/06/Sarah-Julia-150x150.jpgHenrike LaningDierenFilm & mediaGastblogger HenrikeOnderwijsOpvoedingPersoonlijkVaste Gastblogstersactie,BN-ers,donaties,finale,koningsdag,onderwijs,Rangers,school,team tijger,tijgers,tosti's,wereldschool,WNF,WWF,Zapp,zelfvertrouwenTijger Vrienden Weken van actievoeren gingen eraan vooraf. De twee klasgenoten, allebei WNF-Rangers, bundelden hun krachten in het team “Tijger Vrienden”. De landelijke actie van het WNF heeft de naam Team Tijger gekregen en in heel Nederland gingen Rangers aan de slag met actievoeren. Gek genoeg dit jaar voor het...Blogs die net even anders zijn